2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Szeged

Alig van parkolóhely a belvárosban

A Szegedi Szabadtéri Játékok idején szinte lehetetlen a belvárosban parkolni. A 4000 fős nézőtér a népszerűbb daraboknál, mint amilyen a Rómeó és Júlia előadás, szinte teljesen megtelik. A nézők közül pedig sokan autóval érkeznek.

Szalai Anna, a szabadtéri játékok sajtós munkatársa elárulta, hogy erre nincs túl nagy hatásuk és rálátásuk, hiszen ők leginkább csak a Dóm téren belül mozognak. Anna azt viszont hozzátette, hogy amikor még nézőként járt a szabadtérire, azt tapasztalta, hogy nem csupán a Dóm tér telik meg autókkal, hanem a klinikák előtti utcák és a rakpart is. Amire lehetőség van, az csupán annyi, hogy a szabadtéri játékok művészeinek és az ott dolgozóknak biztosítsanak parkolási lehetőséget, ám a korlátozott parkolóhelyek száma miatt náluk sem jut mindig mindenkinek parkolóhely.


Szegeden csupán este 6 óráig fizetős a parkolás, így az este 9 órás kezdésű előadásokat megelőzően már akár 3 órával korábban is ingyen lehet parkolni

A náluk érdeklődőknek azt szokták tanácsolni, hogy jóval az előadások kezdete előtt érkezzenek, mert csak akkor tudnak parkolni.

Szerencsére Szegeden csupán este hat óráig fizetős a parkolás, így az este 9 órakor kezdődő előadásokat megelőzően már akár három órával korábban is ingyen lehet parkolni. Persze ebben az esetben ugyanazt lehet elérni, mintha csak az előadás kezdete előtt fél órával parkol le valaki, a Dóm tértől sokkal messzebb. Ugyanis így a három órát sétálgatással és városnézéssel töltheti el.


Az autók számának csökkentése érdekében a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) a korábbi évekhez hasonlóan a Szegedi Szabadtéri Játékok ideje alatt céljáratokat közlekedtet előadási napokon, valamint az elmaradt előadások esetén az esőnapokon is. Tehát ha valaki nem szeretne parkolóhely-keresgéléssel időt tölteni, vagy egy órával az előadás kezdete előtt megérkezni, nem árt megfontolni a tömegközlekedést mint lehetőséget.

Egyéb alternatívának a sportosabb emberek számára a kerékpáros közlekedés is alternatíva, ugyanis a Somogyi Könyvtárral szemben, a dóm előtt jó minőségű kerékpártárolók találhatók.

A szegedi parkolás szintén az SZKT-hez tartozik, így arról is ők tudtak tájékoztatást adni, hogy hány parkolóhely van a Dóm tér környékén. Arról sajnos nem gyűjtenek adatokat, hogy a fizetős időszakon kívül, azaz este 6 óra után mennyire zsúfolt a belváros parkolás szempontjából. Azt viszont elárulták, hogy a szabadtéri játékok időszakában a dómtól számított 300 méteres körzetben 386 kijelölt parkolóhely van. További parkolási lehetőségek vannak még a Széchenyi téren, 130 darab parkolóhellyel, a Dózsa György utcában, 29 és a Deák Ferenc utcában 85 darab hellyel, ám ez utóbbit általában az éttermekbe és cukrászdákba járók foglalják el.

Az SZKT ezenkívül azt is megemlítette válaszában, hogy elérhető távolságban van a Tisza Lajos körúti magántulajdonú parkolóház is, de tapasztalataik szerint az ingyenes parkolási lehetőség vonzóbb, mint az esti őrzött, de fizetős parkolás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.