EUR: 324,12 Ft
CHF: 285,60 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb Székesfehérvár

Angyalbőrben minden kicsit más

Idén már harmadik alkalommal rendezett honvédelmi tábort az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Székesfehérváron. A fiataloknak kivételes kalandokban volt részük.

Hatástalanított kézifegyverekkel és a harcászati gépjárművekkel is ismerkedtek a fiatalok Fotó: Vizinger Diána

Július 16–25. között rendezte meg a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred tíznapos táborát Székesfehérváron. A 14 és 18 év közötti fiúk és lányok az ország számos pontjáról érkeztek, hogy részt vehessenek ebben az óriási kalandban, és Baglyos Péter hadnagy szerint a végére igazi csapattá kovácsolódott össze a 29 fős társaság.
– Elég sűrű és változatos volt a tábor. Hétfőn a hadtörténeti múlttal ismerkedtek a fiatalok a 170 éves Magyar Honvédség Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményében, illetve a későbbiek során a pákozdi katonai emlékparkban is látogatást tettek. A többi program leginkább a katonák jelenét mutatta be: volt alaki foglalkozás, megismerhették az alapvető túlélési technikákat, az álcázás és a menedéképítés fortélyait a Bakonyban – magyarázta Baglyos Péter hadnagy, aki szerint ez a gyakorlati oktatás különösen jól sikerült, volt, aki olyan ügyesen álcázta az általa kialakított menedéket, hogy még a társai sem vették észre.

A menedéképítés és álcázás a kisujjukban volt ezeknek a diákoknak Fotó: Vizinger Diána


– Megtanulták, hogy használhatják ki a terep adta lehetőségeket, például egy árkot, és miként gyújtsanak úgy tűzet a menedéken belül, hogy az senkinek ne tűnjön fel. Az éjszakai terepgyakorlat alkalmával pedig a csillagok alapján kellett tájékozódniuk, hogy célhoz érjenek – részletezte az izgalmas kiképzés alapelemeit a hadnagy.
Persze ezeken túl is volt mit csinálni: az egyik gyakorlaton a vízi átkelés technikájának részleteibe mentek bele. Ennek a feladatnak – mint a legtöbbnek – az volt a célja és lényege, hogy megtanuljanak csapatban dolgozni. A csónakon belül ki kellett jelölni, hogy ki evez, ki irányít.

Jutott idő a szórakozásra is: a paintballt is kipróbálták Fotó: Vizinger Diána

– A tíz nap alatt a szórakozásra is jutott idő: ellátogattunk a Kinizsi-várhoz, voltunk kalandparkban, és természetesen a légpuskalövészet sem maradhatott ki. A fiataloknak lehetőségük volt arra is, hogy külföldön – Koszovóban, Szarajevóban, Afganisztánban – állomásozó, alapvetően missziós feladatokat ellátó katonákkal beszélgessenek. Az erről szóló előadásokon a tapasztalt bajtársak meséltek arról, hogyan élik meg a családtól való távollétet, és házastársuk, gyerekeik hogyan birkózik meg a hiányukkal. Ez utóbbi fontos dolog, hiszen ez szintén a katona életének része, erre is fel kell készíteni a pályakezdőket.

A tábor résztvevői közül sokan tervezik, hogy a katonai hivatást választják Fotó: Vizinger Diána


– Sok diák azért jött el, mert már tudja, hogy ezt a hivatást fogja választani. Rajtuk látszott, hogy az első pillanattól komolyan veszik a „kiképzést”, és az elmúlt napokban bizonyították, hogy jó katonák lennének. Mások csak a kaland kedvéért vettek részt, és az utolsó napon is úgy vélekedtek, hogy a katonaélet nem nekik való, de ettől függetlenül jövőre is szeretnének eljönni a táborba. Azt gondolom, semmi sem biztos, elválik, hogy ki milyen életutat választ – vélekedett Baglyos Péter, aki az utolsó napon a többi kiképzővel együtt átadta a tinédzsereknek a különböző feladatokban elért sikerekért járó érmeket. A zárórendezvényen a szülők is részt vettek.

Kapcsolódó Cikkek