EUR: 322,18 Ft
CHF: 285,20 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szekszárd

Anyatejes táplálás világhete

Augusztus elsején ünnepeljük minden évben az Anyatej Világnapját, és ezzel a nappal vette kezdetét a Szoptatás Világhete is. Ez alkalomból augusztus 8-án a Tolna Megyei Balassa János Kórházban tájékoztató előadást tartottak a kismamáknak a szülésről, a szoptatásról és mindennek a fontosságáról a kisbaba fejlődését tekintve.

– Minden újszülött számára a legegészségesebb táplálék a saját édesanyja teje és a legjobb táplálási mód a mellről való szoptatás. Az anyatej összetételét sokan és régóta kutatják, de valójában standard összetételt nem lehet meghatározni, hiszen más az előtej, az érett női tej, de más az idő előtt szült anyák teje, és változik a tej összetétele a baba betegsége esetén is. Röviden összefoglalva elmondhatjuk, hogy a minden anya teje a saját csecsemőjére adaptált, amit egyetlen tápszer sem képes pótolni, hiába igyekeznek a tápszergyártók. Számtalan kutatás foglalkozik az anyatejes táplálás előnyeivel, ami mind az anya, mind a csecsemő számára rengeteg előnyt jelent – részletezte dr. Kuhajda Valéria, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, Újszülöttosztályának részlegvezető főorvosa.


Az anyatejes táplálás elengedhetetlenül fontos a kisbabák fejlődésénél, ez biztosítja az optimális növekedést, gyarapodást számukra Illusztráció: Pixabay

Hozzátette, feladatuknak tekintik, hogy az anyukákat a várandósságuk idején ingyenes programjaikon felkészítsék a baba születésére, az azzal járó folyamatokra és lehetséges problémákra. Előadásaikon szülésznő, szoptatási tanácsadó, védőnő, gyermekgyógyász beszél saját szakterületének feladatairól.

– Ezeket a szülésre felkészítő előadásokat több mint tíz éve végezzük havonta ismétlődő négyalkalmas foglalkozások keretében, és természetesen a szülés után is igyekszünk az anyáknak megfelelő segítséget nyújtani az újszülöttek ellátásában, így a szoptatásban is. A szoptatás hete alkalmából idén augusztus 8-án a szülésre felkészítő programunk egésze a szoptatásról szólt – hangsúlyozta az újszülöttosztály részlegvezető főorvosa.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.