EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Szekszárd

Anyatejes táplálás világhete

Augusztus elsején ünnepeljük minden évben az Anyatej Világnapját, és ezzel a nappal vette kezdetét a Szoptatás Világhete is. Ez alkalomból augusztus 8-án a Tolna Megyei Balassa János Kórházban tájékoztató előadást tartottak a kismamáknak a szülésről, a szoptatásról és mindennek a fontosságáról a kisbaba fejlődését tekintve.

– Minden újszülött számára a legegészségesebb táplálék a saját édesanyja teje és a legjobb táplálási mód a mellről való szoptatás. Az anyatej összetételét sokan és régóta kutatják, de valójában standard összetételt nem lehet meghatározni, hiszen más az előtej, az érett női tej, de más az idő előtt szült anyák teje, és változik a tej összetétele a baba betegsége esetén is. Röviden összefoglalva elmondhatjuk, hogy a minden anya teje a saját csecsemőjére adaptált, amit egyetlen tápszer sem képes pótolni, hiába igyekeznek a tápszergyártók. Számtalan kutatás foglalkozik az anyatejes táplálás előnyeivel, ami mind az anya, mind a csecsemő számára rengeteg előnyt jelent – részletezte dr. Kuhajda Valéria, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, Újszülöttosztályának részlegvezető főorvosa.


Az anyatejes táplálás elengedhetetlenül fontos a kisbabák fejlődésénél, ez biztosítja az optimális növekedést, gyarapodást számukra Illusztráció: Pixabay

Hozzátette, feladatuknak tekintik, hogy az anyukákat a várandósságuk idején ingyenes programjaikon felkészítsék a baba születésére, az azzal járó folyamatokra és lehetséges problémákra. Előadásaikon szülésznő, szoptatási tanácsadó, védőnő, gyermekgyógyász beszél saját szakterületének feladatairól.

– Ezeket a szülésre felkészítő előadásokat több mint tíz éve végezzük havonta ismétlődő négyalkalmas foglalkozások keretében, és természetesen a szülés után is igyekszünk az anyáknak megfelelő segítséget nyújtani az újszülöttek ellátásában, így a szoptatásban is. A szoptatás hete alkalmából idén augusztus 8-án a szülésre felkészítő programunk egésze a szoptatásról szólt – hangsúlyozta az újszülöttosztály részlegvezető főorvosa.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.