EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szekszárd

Anyatejes táplálás világhete

Augusztus elsején ünnepeljük minden évben az Anyatej Világnapját, és ezzel a nappal vette kezdetét a Szoptatás Világhete is. Ez alkalomból augusztus 8-án a Tolna Megyei Balassa János Kórházban tájékoztató előadást tartottak a kismamáknak a szülésről, a szoptatásról és mindennek a fontosságáról a kisbaba fejlődését tekintve.

– Minden újszülött számára a legegészségesebb táplálék a saját édesanyja teje és a legjobb táplálási mód a mellről való szoptatás. Az anyatej összetételét sokan és régóta kutatják, de valójában standard összetételt nem lehet meghatározni, hiszen más az előtej, az érett női tej, de más az idő előtt szült anyák teje, és változik a tej összetétele a baba betegsége esetén is. Röviden összefoglalva elmondhatjuk, hogy a minden anya teje a saját csecsemőjére adaptált, amit egyetlen tápszer sem képes pótolni, hiába igyekeznek a tápszergyártók. Számtalan kutatás foglalkozik az anyatejes táplálás előnyeivel, ami mind az anya, mind a csecsemő számára rengeteg előnyt jelent – részletezte dr. Kuhajda Valéria, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, Újszülöttosztályának részlegvezető főorvosa.


Az anyatejes táplálás elengedhetetlenül fontos a kisbabák fejlődésénél, ez biztosítja az optimális növekedést, gyarapodást számukra Illusztráció: Pixabay

Hozzátette, feladatuknak tekintik, hogy az anyukákat a várandósságuk idején ingyenes programjaikon felkészítsék a baba születésére, az azzal járó folyamatokra és lehetséges problémákra. Előadásaikon szülésznő, szoptatási tanácsadó, védőnő, gyermekgyógyász beszél saját szakterületének feladatairól.

– Ezeket a szülésre felkészítő előadásokat több mint tíz éve végezzük havonta ismétlődő négyalkalmas foglalkozások keretében, és természetesen a szülés után is igyekszünk az anyáknak megfelelő segítséget nyújtani az újszülöttek ellátásában, így a szoptatásban is. A szoptatás hete alkalmából idén augusztus 8-án a szülésre felkészítő programunk egésze a szoptatásról szólt – hangsúlyozta az újszülöttosztály részlegvezető főorvosa.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.