2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Apja szeme láttára égett halálra Petike

Még nem is sejti a hétéves Pistike, hogy ötéves kisöccse, Petike meghalt abban a tűzben, amit kosdi otthonuk udvarán, a fészerben gyújtottak. A tragédia még hétfő délután történt, a kisfiú halála ügyében a rendőrség is nyomoz.

Kosdon a falu legszegényebb családjaként ismerik a négygyermekes Csebján Istvánt és feleségét, Gizellát, akik nyolc éve házasodtak össze. Pár napja még kisebbik gyermekük, Petike születésnapját várták, most pedig a temetésére készülnek. Hétfőn az anya, Gizella a négyéves Bendegúzzal és a négy hónapos Benedekkel a váci kórházba utazott, hogy beadassa nekik a védőoltást. Épp onnan tértek haza, amikor az otthonuktól pár utcára robbanásokat hallott.


Pistikének tegnap még nem mondták meg, hogy gyújtogatásuk miatt meghalt az öccse Fotó: V. M.

– Felhívtam a sógoromat, kérdeztem, te petárdázol? Azt felelte, hogy ég a házunk, benne a kisfiam. Kiderült, azt hallottam, amint az öt gázpalackból, amit a fészerben tartottunk, három felrobbant – zokogta kétségbeesetten a Lokálnak válaszolva a gyászoló édesanya. – Annyira igazságtalan a sors, augusztus 28-án ünnepeltük volna Petike a születésnapját, most pedig a temetésére készülünk.

A tárolt gázpalackok is felrobbantak a tűzben Fotó: V. M.

A tragikus sorsú fiúcska bátyja, Pistike lapunknak elmondta, hogy az apjuk a házban dolgozott, ott voltak mellette, amikor a kisöccse megtalálta az öngyújtót.


István hibásnak tartja magát a történtek miatt Fotó: V. M.

– Kiszaladtunk az udvari házba, kipróbálni a gyújtót, de a kenyeres zacskót odafújta a szél, az kapott lángra. Aztán minden meggyulladt – emlékezett Pistike. – Kifutottam az udvarra, hívtam Petikét, de ő nem tudott kijönni.
Ezután szóltam apunak, hogy nagy baj történt. Úgy tudom, Petike most kórházban van, várom, hogy hazajöjjön…

Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz, aminek tetteseként előbb-utóbb megnevezhetik a családapát, Istvánt, aki a Lokálnak elmondta, hogy a padlásfeljárót javította, ezért eleinte ott voltak mellette a gyerekek. Nem tudja, hogy került hozzájuk az öngyújtó, és hibásnak tartja magát, amiért nem tudott bejutni az égő fészerbe, hogy kimentse a kisfiát.

Petike ötéves sem volt még egészen Repró: V. M.

 

„Mama, gyere segíts!”

Fotó: V. M.

 

– Az udvaron hallottam, amint a kisunokám azt kiabálja, hogy mama, gyere segíts. Mentem volna én, de esélyem sem volt, mert a lángok az udvarra is kicsaptak – zokogta Kati néni, a nagymama. – Petikét a tűzoltók sokáig keresték, még az udvart is felforgatták, végül a megégett szekrény és a fal között találtak rá.

 

Védelem alatt állnak

– Felmérjük, mik a lehetőségeink, mert szeretnénk segíteni a bajba jutott Csebján családnak. Pár hete védelem alá helyeztük őket, aminek elsősorban a szegénység az oka – mondta a Lokálnak Kurdi Ferenc polgármester.

Fotó: V. M.

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.