EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Apja szeme láttára égett halálra Petike

Még nem is sejti a hétéves Pistike, hogy ötéves kisöccse, Petike meghalt abban a tűzben, amit kosdi otthonuk udvarán, a fészerben gyújtottak. A tragédia még hétfő délután történt, a kisfiú halála ügyében a rendőrség is nyomoz.

Kosdon a falu legszegényebb családjaként ismerik a négygyermekes Csebján Istvánt és feleségét, Gizellát, akik nyolc éve házasodtak össze. Pár napja még kisebbik gyermekük, Petike születésnapját várták, most pedig a temetésére készülnek. Hétfőn az anya, Gizella a négyéves Bendegúzzal és a négy hónapos Benedekkel a váci kórházba utazott, hogy beadassa nekik a védőoltást. Épp onnan tértek haza, amikor az otthonuktól pár utcára robbanásokat hallott.


Pistikének tegnap még nem mondták meg, hogy gyújtogatásuk miatt meghalt az öccse Fotó: V. M.

– Felhívtam a sógoromat, kérdeztem, te petárdázol? Azt felelte, hogy ég a házunk, benne a kisfiam. Kiderült, azt hallottam, amint az öt gázpalackból, amit a fészerben tartottunk, három felrobbant – zokogta kétségbeesetten a Lokálnak válaszolva a gyászoló édesanya. – Annyira igazságtalan a sors, augusztus 28-án ünnepeltük volna Petike a születésnapját, most pedig a temetésére készülünk.

A tárolt gázpalackok is felrobbantak a tűzben Fotó: V. M.

A tragikus sorsú fiúcska bátyja, Pistike lapunknak elmondta, hogy az apjuk a házban dolgozott, ott voltak mellette, amikor a kisöccse megtalálta az öngyújtót.


István hibásnak tartja magát a történtek miatt Fotó: V. M.

– Kiszaladtunk az udvari házba, kipróbálni a gyújtót, de a kenyeres zacskót odafújta a szél, az kapott lángra. Aztán minden meggyulladt – emlékezett Pistike. – Kifutottam az udvarra, hívtam Petikét, de ő nem tudott kijönni.
Ezután szóltam apunak, hogy nagy baj történt. Úgy tudom, Petike most kórházban van, várom, hogy hazajöjjön…

Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz, aminek tetteseként előbb-utóbb megnevezhetik a családapát, Istvánt, aki a Lokálnak elmondta, hogy a padlásfeljárót javította, ezért eleinte ott voltak mellette a gyerekek. Nem tudja, hogy került hozzájuk az öngyújtó, és hibásnak tartja magát, amiért nem tudott bejutni az égő fészerbe, hogy kimentse a kisfiát.

Petike ötéves sem volt még egészen Repró: V. M.

 

„Mama, gyere segíts!”

Fotó: V. M.

 

– Az udvaron hallottam, amint a kisunokám azt kiabálja, hogy mama, gyere segíts. Mentem volna én, de esélyem sem volt, mert a lángok az udvarra is kicsaptak – zokogta Kati néni, a nagymama. – Petikét a tűzoltók sokáig keresték, még az udvart is felforgatták, végül a megégett szekrény és a fal között találtak rá.

 

Védelem alatt állnak

– Felmérjük, mik a lehetőségeink, mert szeretnénk segíteni a bajba jutott Csebján családnak. Pár hete védelem alá helyeztük őket, aminek elsősorban a szegénység az oka – mondta a Lokálnak Kurdi Ferenc polgármester.

Fotó: V. M.

Kapcsolódó Cikkek