EUR: 322,02 Ft
CHF: 285,18 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

ÁSZ: A Jobbik ellenőrzése az előírásoknak megfelelő volt

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tájékoztatása szerint a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végezték a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzését.

A számvevőszék az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Jobbik a nap folyamán tudatta, nem indít saját jelöltet a főváros XV. kerületében, szeptember 30-án tartandó időközi polgármester-választáson, mivel az Állami Számvevőszék “törvénysértő” bírsága miatt nem tudnak minden időközi választáson jelöltet állítani.


Az ÁSZ a közleményben azt írta, visszautasítják, hogy a Jobbik ismételten törvénysértéssel vádolja az intézményt, és azt javasolják a pártnak, hogy vállalják a felelősséget a törvénysértő és korrupciós veszélyt jelentő gazdálkodásából fakadó következményekért.

Kiemelték, a Fővárosi Törvényszék néhány hete jogerős határozatában erősítette meg az ÁSZ alkotmányos pozícióját, amikor kimondta, hogy a számvevőszék jelentése bíróság előtt nem felülvizsgálható.


Az ÁSZ január 8-i jelentésében megállapította, hogy a párt 2015-2016-ban nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Feltárta továbbá, hogy a párt 2017 első félévében a működéséhez a jogszabályt megsértve összesen 331 660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el – emlékeztettek.

Kitértek arra is: a számvevőszék július 6-án elfogadta a párt többször kiegészített intézkedési tervét, amelyben a párt a szabálytalanságot elismerve, vállalta a törvénysértő gyakorlat megszüntetését.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint Sneider Tamás, a Jobbik elnöke is elismerte a szabálytalanságot, amikor az ATV Start című műsorának július 3-i adásában arról beszélt, hogy a párt jóval a piaci ár alatt, kedvezményesen jutott plakáthelyekhez 2017-ben.

Az ÁSZ feladata a párttörvény 2014. január 1-től hatályos előírásai alapján az, hogy megállapítsa a pártok által elfogadott tiltott, nem pénzbeli támogatás értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit a vonatkozó jogszabályi előírások határozzák meg, érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre – olvasható a közleményben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.