EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 23., szombat
Alfréd

Belföld

Áttörte a vízfelszínt a kommunikáció

A kommunikáció évszázadában senki sem gondolná, hogy a tudósoknak nehézséget jelenthet egy olyan egyszerűnek látszó probléma, mint hogy hogyan létesítsenek közvetlen kommunikációs kapcsolatot egy repülő és egy víz alatt közlekedő eszköz között. Pedig a víz és a levegő közege közötti különbség mind ez idáig megakadályozta, hogy egy tengeralattjáró és egy repülőgép közvetlen kapcsolatot tartson fenn, hiszen a rádióhullámok a levegőben tökéletesen terjednek és a GPS is használható, mindez azonban fabatkát sem ér a víz alatt, mivel a hanghullámok visszaverődnek a vízfelszínről.

Eddig nem lehetett közvetlen kapcsolat tengeralattjáró és repülő között Fotó: Youtube

Az MIT Media Lab kutatóinak eredményei azonban áttörést jelenthetnek ezen a területen, mivel medencei kísérletek során elérték, hogy a víz alól érkező rezgéseket a vízfelszínt pásztázó miniradarjuk tökéletesen érzékelje. Olyan finomsággal, amellyel különbséget tehetnek 0 és 1 között, vagyis elméletileg mindenféle digitális jelet továbbíthatnak az eddig kommunikációs vasfüggönyt alkotó vízfelszínről. Kísérleteik nemcsak a haditengerészetet érdekelhetik, hiszen ilyen, közegeket átívelő kommunikáció megkönnyíteni a tengerbe esett repülőgépek megtalálását, ha azok a fekete dobozából is ilyen jelet sugároznának.


Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.