EUR: 322,06 Ft
CHF: 285,23 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Sopron

Az 1 Csepp az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje

Komoly szakmai csúcsra jutott fel a hegykői 1 Csepp Pálinka, ugyanis az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje lett a 2018. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. Dömötör Zsoltot, az egyik tulajdonost arról is kérdeztük, hogy öt év alatt milyen tapasztalatokkal gazdagodtak és az irodai munka mellett miért választották a pálinkafőzést.

Az 1 Csepp Pálinkafőzdének három tulajdonosa van
Fotó: 1 Csepp

– Újabb rangos díjjal lettek gazdagabbak. Mit kell tudni erről az országos versenyről?
– Minden évben az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács szervezésében valósul meg. Párhuzamosan két versenyről van szó. Az egyik az Országos Pálinkaverseny, a másik pedig az Országkóstoló. Kizárólag kereskedelmi pálinkafőzdék nevezhettek (magán-, illetve bérfőzde nem indulhatott) olyan pálinkákkal, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók. Mindkét versenyen szépen teljesítettünk.


A helyi pálinkafőzők a friss gyümölcsben hisznek
Fotó: 1 Csepp

– Milyen eredményeket értek el?
– 33 pálinkát küldtünk be, és mindegyik érmet kapott. Többek között 8 aranyérmet, azon belül pedig 4 Champion (kategóriagyőztes) díjat is.
– Hogyan értékelik mindezt?
– Szakmailag ennél magasabb cím nem igazán létezik Magyarországon. Tudatosan építkeztünk, aminek köszönhetően most sikerült felérni a csúcsra.

A helyi pálinkafőzőknek azonnal megtetszett a régi Masina-ház, amit felújítottak
Fotó: 1 Csepp

– Hogy kezdődött a sikertörténet?
– A mindennapos irodai munkából szerettünk volna egy kicsit kiszakadni. Kezdetben sokat kóstolgattunk és ismerkedtünk a különböző pálinkákkal. Amikor még otthon főztünk, a feleségem figyelt fel rá, mennyire tetszik a dolog, és az ő ötlete volt, hogy egy kereskedelmi vállalkozást indítsunk. 2013-ban és 2014-ben még Zamárdiban főztünk. Nem is értékesítettünk, csak versenyekre küldtük a mintákat. Kíváncsiak voltunk, hogyan értékelik külső szakértők a pálinkáinkat. Már akkor biztatóak voltak az eredményeink.
– Miért Hegykőn nyitották meg a főzdét?
– Mindenképpen vidéken szerettünk volna főzdét létesíteni. Hegykőn nagy szeretettel fogadtak minket, megmutatták a „Masinaházat”, amelybe azonnal beleszerettünk és hozzáfogtunk az átalakításba.
– Mitől lett ennyire sikeres az 1 Csepp?
– Mi a jó gyümölcsben hiszünk. Kizárólag étkezési gyümölcsből dolgozunk. Pálinkáink nagy odafigyeléssel és a legmodernebb technológiával készülnek.


Az ország legeredményesebb pálinka-főzdéjének járó emléktárgy
Fotó: Kóczán Bálint

Michelin-csillagos éttermekben
Az 1 Csepp Pálinka egyre több helyen fellelhető az országban, például több Michelin-csillagos étteremben is kóstolható.

 

A fözde felépítése
Az 1 Csepp Pálinkafőzdének három tulajdonosa van: Bakos Tibor, Berényi Károly és Dömötör Zsolt, illetve további három kolléga segít a mindennapi munkában. A csapat a nulláról kezdte a pálinkafőzést, jelenleg Magyarország legsikeresebb főzdéje.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.