EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Sopron

Az 1 Csepp az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje

Komoly szakmai csúcsra jutott fel a hegykői 1 Csepp Pálinka, ugyanis az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje lett a 2018. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. Dömötör Zsoltot, az egyik tulajdonost arról is kérdeztük, hogy öt év alatt milyen tapasztalatokkal gazdagodtak és az irodai munka mellett miért választották a pálinkafőzést.

Az 1 Csepp Pálinkafőzdének három tulajdonosa van
Fotó: 1 Csepp

– Újabb rangos díjjal lettek gazdagabbak. Mit kell tudni erről az országos versenyről?
– Minden évben az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács szervezésében valósul meg. Párhuzamosan két versenyről van szó. Az egyik az Országos Pálinkaverseny, a másik pedig az Országkóstoló. Kizárólag kereskedelmi pálinkafőzdék nevezhettek (magán-, illetve bérfőzde nem indulhatott) olyan pálinkákkal, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók. Mindkét versenyen szépen teljesítettünk.


A helyi pálinkafőzők a friss gyümölcsben hisznek
Fotó: 1 Csepp

– Milyen eredményeket értek el?
– 33 pálinkát küldtünk be, és mindegyik érmet kapott. Többek között 8 aranyérmet, azon belül pedig 4 Champion (kategóriagyőztes) díjat is.
– Hogyan értékelik mindezt?
– Szakmailag ennél magasabb cím nem igazán létezik Magyarországon. Tudatosan építkeztünk, aminek köszönhetően most sikerült felérni a csúcsra.

A helyi pálinkafőzőknek azonnal megtetszett a régi Masina-ház, amit felújítottak
Fotó: 1 Csepp

– Hogy kezdődött a sikertörténet?
– A mindennapos irodai munkából szerettünk volna egy kicsit kiszakadni. Kezdetben sokat kóstolgattunk és ismerkedtünk a különböző pálinkákkal. Amikor még otthon főztünk, a feleségem figyelt fel rá, mennyire tetszik a dolog, és az ő ötlete volt, hogy egy kereskedelmi vállalkozást indítsunk. 2013-ban és 2014-ben még Zamárdiban főztünk. Nem is értékesítettünk, csak versenyekre küldtük a mintákat. Kíváncsiak voltunk, hogyan értékelik külső szakértők a pálinkáinkat. Már akkor biztatóak voltak az eredményeink.
– Miért Hegykőn nyitották meg a főzdét?
– Mindenképpen vidéken szerettünk volna főzdét létesíteni. Hegykőn nagy szeretettel fogadtak minket, megmutatták a „Masinaházat”, amelybe azonnal beleszerettünk és hozzáfogtunk az átalakításba.
– Mitől lett ennyire sikeres az 1 Csepp?
– Mi a jó gyümölcsben hiszünk. Kizárólag étkezési gyümölcsből dolgozunk. Pálinkáink nagy odafigyeléssel és a legmodernebb technológiával készülnek.


Az ország legeredményesebb pálinka-főzdéjének járó emléktárgy
Fotó: Kóczán Bálint

Michelin-csillagos éttermekben
Az 1 Csepp Pálinka egyre több helyen fellelhető az országban, például több Michelin-csillagos étteremben is kóstolható.

 

A fözde felépítése
Az 1 Csepp Pálinkafőzdének három tulajdonosa van: Bakos Tibor, Berényi Károly és Dömötör Zsolt, illetve további három kolléga segít a mindennapi munkában. A csapat a nulláról kezdte a pálinkafőzést, jelenleg Magyarország legsikeresebb főzdéje.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.