EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Belföld

Az agglomerációt fejlesztheti a megemelt csok támogatás

Elsősorban a főváros és a megyeszékhelyek vonzáskörzetében lévő falvakban lehet élénkítő hatása a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ötezer lakosnál kisebb településeket érintő tervezett megemelésének – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó ingatlanpiaci és banki szakértők.

A szakértők szerint ugyanakkor a kormány múlt héten bejelentett intézkedése – amelynek részletei még nem ismertek – nem biztos, hogy eléri a kívánt célt, mivel az ekkora méretű települések legnagyobb része általában nem elég vonzó a letelepedéshez az infrastruktúra, a közszolgáltatás és a munkahelyek hiánya miatt. Emellett többségükben nincs érdemi ingatlanmobilitás, ami a hitelfelvételt is megnehezíti.


Banki vélemények szerint érdemi növekedést hozhatna, ha a megemelt csok igénybevételi lehetőségét a tízezer lakosú településeknél húznák meg. Ezeknek már nagyobb a népességmegtartó ereje, és a lakhatás színvonalát biztosító alap-infrastruktúrával – például iskolával – kivétel nélkül rendelkeznek – írta szerdai számában a Világgazdaság.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek