2019. szeptember 18., szerda
Diána

Budapest XIII.kerület

Az angyalföldi legenda szerint a hazai vb-n látványos birkózásra van szükség

Október közepén Budapesten rendezik a birkózó-világbajnokságot, de versenyzőink már javában készülnek. No és persze legendáink is, hiszen például a Budapesti Honvéd olimpiai bajnok sportolója, Varga János szerint óriási lehetőség előtt állnak sportolóink. 

Varga János az olimpiai bajnoki arany mellett két vb-aranyat is szerzett (Fotó: birkózó szövetség)

A legenda szerint nagy felelősség van a mai birkózókon (Fotó:wikipedia)

Varga János számára az év az ünneplés jegyében telik.
– Legalább két okom van arra, hogy ünnepeljek idén. Az egyik, hogy kereken 50 évvel ezelőtt Mexikóvárosban a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában én lettem a legjobb, a másik pedig, hogy ebben az évben a sportág világbajnokságát Budapest rendezheti meg, ami óriási dolog – mondta Varga János.
Az angyalföldi sportoló pályafutását az Abonyi Tsz sportolójaként kezdte. 1958-ban már négyszeres ifjúsági bajnok volt és a felnőttek között is bajnoki ezüstérmet szerzett. 1959-ben a birkózóválogatott szövetségi kapitánya, Matura Mihály meghívta a válogatott keretbe, ugyanekkor katonaként a Budapesti Honvéd sportolója lett és itt is fejezte be pályafutását.


Kezdetben mindkét fogásnemben versenyzett – kötöttfogásban tíz, szabadfogásban öt magyar bajnoki címet szerzett –, de legjelentősebb eredményeit kötöttfogásban érte el. 1963-ban a helsinborgi világbajnokságon kötöttfogásban úgy lett világbajnok, hogy a döntő utolsó perceit törött bordával birkózta végig. Három olimpián vett részt. Az 1964. évi tokiói olimpiára sérülései miatt nem tudott felkészülni és a negyedik fordulóban kiesett, az 1968. évi mexikóvárosi olimpián azonban már légsúlyban olimpiai bajnoki címet szerzett. Harminchárom évesen elindult az 1972. évi müncheni olimpián is, ahol hazai versenyzővel szemben birkózva maradt le a dobogóról és a negyedik helyet szerezte meg.

A legenda szerint a mostani birkózókon nagy a felelősség.
– Most ők a birkózás reklámarcai. Akciódús, mozgékony, látványos birkózásra van szükség, mert csak így adhatják el a sportágat. A mostani válogatottban nagyon bízom, ahogy hallom, jól haladnak a felkészüléssel. Minden feltételt megteremt számukra a szövetség. Nekik egy dolguk van: a világbajnokságra kell koncentrálniuk – nyilatkozta Varga János, aki még most is kilátogat a nagyobb versenyekre. – Olyankor természetesen én is ott vagyok a birkózócsarnokban, amikor valamilyen nagyobb verseny van. Ezenkívül a vívóviadalokat is rendszerint meglátogatjuk, mert a lányom révén érdekelt vagyok ebben a sportágban is – tette hozzá, hiszen a kétszeres Európa-bajnok vívó, Varga Gabriella édesapja. – Igyekszem a világbajnokságon is a helyszínen szurkolni a magyaroknak. Nekem sajnos nem adatott meg az, hogy hazai közönség előtt birkózzak egy világbajnokságon, de nem panaszkodom, összességében elégedett vagyok a pályafutásommal. Olimpiát nyertem, ezenkívül van két-két világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmem.


Kapcsolódó Cikkek