2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Szeged

Az ékszerész olyan, mint egy művész

Molnár Gábor, a szegedi ötvös és aranyműves ékszerész családja már több mint 100 éve foglalkozik ékszerkészítéssel. A vele készült interjúban arról mesél, hogy az ékszerkészítés több, mint tárgyak készítése, mert az egyfajta művészet is.

‒ Az volt a gyerekkori álmod, hogy ékszerész leszel?


Nem tudom, mi volt az álmom, de nem volt rám erőltetve ez a dolog, Igazából adta magát. Nem álmodoztam arról, hogy űrhajós, tűzoltó vagy ékszerész leszek. Tény, hogy már gyerekkoromban is a műhelyben forogtam anyám mellett, és 14 éves korom óta ékszerészként dolgozom, de ez mégis csak inkább valahogy így alakult.

‒ Melyik az ékszerészet legnehezebb része?


Ezt nem lehet szétbontani, mert mindenkinek fontos feladata van benne. Egy példát mégis tudok mondani, hogy mitől más ma ékszerésznek lenni, mint régen. A mai ékszerészek is el tudják készíteni a Fabergé-tojást, de maga Fabergé egy évig dolgozott rajta, a mai rohanó világban meg két hét alatt kéne megcsinálni.

Kis kulisszatitok, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokhoz is fűz némi kapcsolat. Mi a feladatod ott?

‒ A mostani feladat az volt, hogy a Rómeó és Júlia színdarabhoz el kellett készíteni az ékszereket. Ezeket Antal Csaba álmodta meg, végül pedig Mészáros Blanka, aki Júliát alakította, és Rómeó szerepében Vecsei H. Miklós viselték a színpadon.

A szabadtérihez még egy másik szál is fűz. Hegedűs D. Géza említette, hogy egy gyermek a próbák idején lett kilencéves, ő pedig a te kisfiad.

Igen, ő gyerekstatisztaként szerepelt a Rómeó és Júliában. Több feladata is volt. A Capulet családhoz is tartozott és ministránst is játszott a darabban. Mondhatni, hogy egy családi vállalkozás volt a szabadtéri, mert ő szerepelt, én meg az ékszereket készítettem. Ő színész is szeretne lenni, amikor felnő, de az ékszerészet iránt is érdeklődik, szokta is mondani, hogy az ékszerészet biztosan a hobbija lesz. Ezt neki kell eldönteni, de én mindenben támogatom.

Az ékszerészetet is kreatív művészetnek látod, ahogy a színészszakmát?

Az ékszerkészítést is csak szívvel-lélekkel lehet művelni, így tehát igen. Nekem is volt már több olyan munkám, amit csak magam miatt készítettem el. Nem volt rá megrendelő, de meg akartam csinálni. Ma már viszont kevesebb időm van arra, hogy csak saját magamnak művészkedjek.

‒ A felkérések mellett téged még hírességek is keresnek. Nekik miket készítettél eddig?

Sok neves színésznek dolgoztam már, de ezzel nem szoktam dicsekedni, és neveket sem szívesen mondanék. Miután ők fizető vásárlóim, nem pedig reklámszerződéseket kötünk egymással, így nem használnám fel a nevüket ilyen célra. Ezt a fajta diszkréciót egyébként a hétköznapi embereknél is tartjuk, mert az ékszervásárlásnál picit az emberek magánéletébe is belelátni.

Mennyit költenek az emberek ékszerekre, mondjuk például eljegyzési gyűrűkre?

Egyre nagyobb úriemberek a férfiak, de az, hogy a havi fizetés kétszeresét illik egy jegygyűrűre költeni, egyelőre még csak külföldön divat. Ma már egyébként sokszor egy mobiltelefon drágább, mint egy eljegyzési vagy egy karikagyűrű. Miközben a telefont kétévente cserélik, az ékszer egy életre, sőt egész generációk életére szül. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy az igazán különleges kövek már milliós tételek. A vásárlót nekem mégsem az teszi különlegessé, hogy drága ékszert vesz, hanem ha hozzá illőt, mert mindenkihez más és más ékszer illik. Tanácsokat is adok, az is a feladatom is, hogy megmondjam, mi áll jól valakinek, és mi nem.

Kapcsolódó Cikkek