EUR: 323,19 Ft
CHF: 285,71 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Debrecen

Az életre tanít a Lélekfürdő

Új programot indít a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház a gyógyfürdőben. A Lélekfürdő elnevezésű rekreációs tréning résztvevői szakemberek segítségével hozhatják egyensúlyba mentális és fizikai állapotukat, megtanulhatják, hogyan éljenek teljes értékű életet.

– A Lélekfürdő program egyfajta élettréner. Manapság nagyon jellemző, hogy az emberek nem tanulnak meg élni, csak túlélik a napokat, heteket, hónapokat. Ezen szeretnénk változtatni azzal, hogy megmutatjuk, hogy az egészség – a mai tudomány állása szerint – nem csupán a betegség hiánya, hanem a bio-pszicho-szocio-spirituális harmónia megléte. Igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogyan teremthető meg a testi és a lelki harmónia – hangsúlyozta Móré E. Csaba, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőttpszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa.


Móré E. Csaba osztályvezető főorvos

A Lélekfürdő egy kéthetes rekreációs, terápiás, aktív és passzív feltöltődési lehetőség. A résztvevők a mentális állapotfelmérés után szakemberektől hallhatnak előadásokat többek között a mentális rugalmasságról, a szokásaink, a hit jelentőségéről, az egészségmegőrzésről, az egészséges táplálkozásról, illetve közösen megvizsgálják a társas kapcsolatok gyógyító szerepét. Az előadásokat követő csoportmunka pedig abban segít, hogy az elhangzottak beépüljenek a mindennapokba, az egészségismeret egészségkészséggé váljon. A testi és lelki egészség fejlesztésén egy munkacsoport dolgozik, amelynek orvos, pszichológus, teológus, mentálhigiénés szakember, gyógytornász szakápoló is tagja.

A 2014-ben felújított gyógyfürdő ad otthont a kéthetes rekreációs tréningnek
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– Olyan kliensekre számítunk, akik nagyobb nyomásnak vannak kitéve, ezért megbomlik a testi és a mentális állapotuk egyensúlya, egy korszakváltás, válás, nehéz tanév, szolgálat után vagy például nyugdíjazást követő időszakban. Egy betegség utáni felépülésnek további ideális lépése lehet a program. Itt feltöltődhetnek, önismeretre tehetnek szert, megtanítjuk és fejlesztjük azokat a készségeket, amelyek segítenek egy adott helyzet feldolgozásában tette hozzá az osztályvezető főorvos.


A Debreceni Egyetem koordinálásában induló kezdeményezés azért is fontos, mert az egészségtudatos életmóddal, a személyes harmónia kialakításával sok betegség is gyakran megelőzhető. A Lélekfürdő szeptemberben kezdődik a Debreceni Gyógyfürdőben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.