EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Békéscsaba

Az időjárás okozta károkra is van megoldás

Az utóbbi hetek kedvezőtlen időjárása a mezőgazdaságban is aktuálissá tette a kérdést, mit tehet a gazdálkodó, ha objektív okok miatt nem tudja teljesíteni az agrártámogatási feltételeket. A kérdésről Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tájékoztatott.

Ha belvíz vagy más elháríthatatlan külső ok miatt a támogatási feltétel ideiglenesen nem teljesíthető, akkor a termelő a vis maior bejelentéssel mentesülhet a jogkövetkezmények alól. A Magyar Államkincstár vis maiorként ismer el olyan, igazoltan bekövetkezett rendkívüli körülményt, cselekményt vagy eseményt, amely előre nem látható és amelynek következményeit az adott helyzetben általában elvárható gondosság esetén sem, vagy csak aránytalan mértékű beavatkozással lehetett volna elhárítani. A legjellemzőbb vis maior esetek az ügyfél halála, hosszú távú munkaképtelensége, a földterületet sújtó természeti csapás és szélsőséges időjárási körülmény (például: szélvihar, aszály, belvíz, felhőszakadás, fagykár, jégeső), az állatállomány megbetegedése, a gazda odafigyelése ellenére az állatállomány egészének vagy egy részének elhullása, leölése. Ahhoz, hogy a támogatási kérelmet érintően bekövetkezett vis maior esemény az eljárás során figyelembe vehető legyen, a gazdálkodónak jeleznie kell azt a kincstár felé.


A vis maior bejelentést az esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül, termesztett növénykultúra érintettsége esetén a betakarítást megelőző 15 napig, de legkésőbb az esemény bekövetkezésétől számított 6 hónapon belül kell megtenni. A bejelentés javasolt időpontja, amikor már biztosan megállapítható, hogy kipusztult a növénykultúra, vagy már bizonyos, hogy nem vethető el a tervezett növény, illetve nem kétséges, hogy a vis maior esemény a terület megfelelő kultúraállapotban tartását biztosan akadályozza.

A vis maior bekövetkezésre vonatkozó bejelentést és az igazoló dokumentumokat ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton kell benyújtani, a Magyar Államkincstár honlapján elérhető erre szolgáló elektronikus felületen. A vis maior rendeletben meghatározott, a bejelentés alapját képező eseményeket hitelt érdemlő módon kell igazolni, amely igazolást a vis maior bejelentéshez elektronikusan mellékelni szükséges. Szélsőséges időjárási körülmény, vis maior esemény bejelentéséhez nem szükséges igazoló dokumentum csatolása, mert a kincstár az esemény bekövetkezésének tényéről szakhatósági állásfoglalást kér az erre illetékes hivataltól.


Békés megyében 2017-ben vis maior bejelentések döntő többségében (84 százalék) szélsőséges időjárási körülmények miatt születtek, amely kérelmek megközelítőleg fele aszálykárra, egyharmada belvízkárra vonatkozott, továbbá néhány jégkár- és fagykárbejelentés is érkezett – tudtuk meg a főosztályvezetőtől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.