EUR: 322,06 Ft
CHF: 285,23 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Békéscsaba

Az időjárás okozta károkra is van megoldás

Az utóbbi hetek kedvezőtlen időjárása a mezőgazdaságban is aktuálissá tette a kérdést, mit tehet a gazdálkodó, ha objektív okok miatt nem tudja teljesíteni az agrártámogatási feltételeket. A kérdésről Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tájékoztatott.

Ha belvíz vagy más elháríthatatlan külső ok miatt a támogatási feltétel ideiglenesen nem teljesíthető, akkor a termelő a vis maior bejelentéssel mentesülhet a jogkövetkezmények alól. A Magyar Államkincstár vis maiorként ismer el olyan, igazoltan bekövetkezett rendkívüli körülményt, cselekményt vagy eseményt, amely előre nem látható és amelynek következményeit az adott helyzetben általában elvárható gondosság esetén sem, vagy csak aránytalan mértékű beavatkozással lehetett volna elhárítani. A legjellemzőbb vis maior esetek az ügyfél halála, hosszú távú munkaképtelensége, a földterületet sújtó természeti csapás és szélsőséges időjárási körülmény (például: szélvihar, aszály, belvíz, felhőszakadás, fagykár, jégeső), az állatállomány megbetegedése, a gazda odafigyelése ellenére az állatállomány egészének vagy egy részének elhullása, leölése. Ahhoz, hogy a támogatási kérelmet érintően bekövetkezett vis maior esemény az eljárás során figyelembe vehető legyen, a gazdálkodónak jeleznie kell azt a kincstár felé.


A vis maior bejelentést az esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül, termesztett növénykultúra érintettsége esetén a betakarítást megelőző 15 napig, de legkésőbb az esemény bekövetkezésétől számított 6 hónapon belül kell megtenni. A bejelentés javasolt időpontja, amikor már biztosan megállapítható, hogy kipusztult a növénykultúra, vagy már bizonyos, hogy nem vethető el a tervezett növény, illetve nem kétséges, hogy a vis maior esemény a terület megfelelő kultúraállapotban tartását biztosan akadályozza.

A vis maior bekövetkezésre vonatkozó bejelentést és az igazoló dokumentumokat ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton kell benyújtani, a Magyar Államkincstár honlapján elérhető erre szolgáló elektronikus felületen. A vis maior rendeletben meghatározott, a bejelentés alapját képező eseményeket hitelt érdemlő módon kell igazolni, amely igazolást a vis maior bejelentéshez elektronikusan mellékelni szükséges. Szélsőséges időjárási körülmény, vis maior esemény bejelentéséhez nem szükséges igazoló dokumentum csatolása, mert a kincstár az esemény bekövetkezésének tényéről szakhatósági állásfoglalást kér az erre illetékes hivataltól.


Békés megyében 2017-ben vis maior bejelentések döntő többségében (84 százalék) szélsőséges időjárási körülmények miatt születtek, amely kérelmek megközelítőleg fele aszálykárra, egyharmada belvízkárra vonatkozott, továbbá néhány jégkár- és fagykárbejelentés is érkezett – tudtuk meg a főosztályvezetőtől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.