2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Kecskemét

Az ifjúsági kórus koncertjével zárult a Kodály fesztivál

A Nemzeti Ifjúsági Kórus koncertjével ért véget az idei Kodály Művészeti Fesztivál. A Nagytemplomban megtartott hangverseny egyben a Nemes László Norbert és Erdei Péter vezette együttes ötnapos nemzetközi turnéjának záróprogramja is volt.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus májusban alakult a Kodály-emlékév alkalmából. A jelentkezések után kiválasztott kórustagok július 15-én találkoztak először és kezdték meg a felkészülést Kecskeméten. Az együttes egy rendkívül intenzív próbaidőszakot követően nemzetközi turnéra utazott, a 62 fős kórus öt nap alatt öt koncertet adott.


Fotó: Gunity Gábor

A Nemzeti Ifjúsági Kórus Kecskeméten zárta fellépéssorozatát. A fiatalok a Nagytemplomot csaknem teljesen megtöltő közönséget gyönyörű percekkel örvendeztették meg. Műsorukat Felix Mendelssohn-Bartholdy hat kórusdalával kezdték, majd Bella Máté Juhász Gyula: Béke című versére komponált darabját adták elő. Ezt követően Varga Judit és Orbán György művei következtek, amelyeket szerzőik kifejezetten az együttes számára írtak. A két ősbemutató között egy amerikai dallam is elhangzott, azután Kocsár Miklós Kányádi Sándor: Májusi kétségbeesés című költeményére írt kórusművét szólaltatták meg a fiatalok. A hangverseny folytatásában Kecskemét szülöttje, Kodály Zoltán két darabja, az Este és a Molnár Anna következett. A koncert Vajda János Alleluja című kórusművével és az azt követő, percekig tartó vastapssal zárult.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.