EUR: 323,71 Ft
CHF: 287,60 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb

Az Iráni elnök támogatja a nők fokozott szerepvállalását a diplomáciában

Támogatásáról biztosította Haszan Róháni iráni elnök kedden a nők fokozott szerepvállalását a perzsa ország diplomáciájában.

Róháni üdvözölte, hogy egyre több iráni nő tudja értékesíteni diplomáciai képességeik külföldön, és hozzátette, az ország vallási rendszere egyáltalán nem ellenzi, hogy nők töltsenek be vezető szerepeket.


Az Iráni Iszlám Köztársaság 1979-es megalakulása óta csak két nőnek sikerült diplomáciai tisztségre szert tennie, a másodiknak két hete, Parvin Farscsi személyében. A hölgy Irán Finnországban akkreditált nagykövete.

Az első női nagykövetet is a közelmúltban nevezték ki, Marszih Afcsam 2015 óta teljesít diplomáciai szolgálatot Malajziában.

A széles körben mérsékelt beállítottságúnak tekintett iráni elnök 2013-as megválasztása óta egyre több nőnek biztosítanak lehetőséget arra, hogy magas kormányzati beosztást tölthessen be.

Haszan Róhánihoz köthető az a kezdeményezés is, hogy oldják fel a nők számára elrendelt stadionlátogatási tilalmat.

Iránban 39 éve nem engednek be a nőket a stadionokba. A tilalmat az 1979-es iszlám forradalom után vezette be az ország vallási vezetése. Az ország befolyásos egyháza úgy véli, hogy a nőknek nincs helyük a stadionokban, ahol a férfiak annyira felhevülnek és ilyenkor “útszéli nyelvet ” használnak.

Róháni elutasítja ezt az álláspontot mondván, hogy a nőket nem lehet azért büntetni, mert a férfiak otromba módon viselkednek a sportrendezvényeken.

Bár a sportrendezvényekre vonatkozó tilalom még érvényben van, idén először engedtek be nőket a teheráni Azadi stadionba, hogy ott szurkolhassanak a nemzeti válogatottnak a Spanyolországgal játszott meccsen az Oroszországban rendezett labdarúgó-világbajnokságon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.