2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Az osonás szépségei

A dugó, az dugó, kérem alássan! Nem lehet csak úgy viccelni az indulási időpontokkal, ráadásul az évtizedek alatt bevált stratégiákat is felülírta minden az elmúlt években. Naná, hogy a balatoni startról van szó. Mármint arról, hogy a heti munka után mikor induljunk a hétvégére. Hajnalban, éjjel? Nem mindegy!

Mert abban sok élvezet nincsen, ha az északi partra vezető 89 autópályás kilométert három óra alatt teszed meg, mert a dugóban tötyörögsz. Öregedő fejjel már nem kívánkozik ilyenbe  az ember.


Akkor mégis mit tehet?

Először is megvizsgálja az okot, hogy mire e nagy népszerűség? Rendezvény? Falunap? Buli van Vászolyban?


Semmi. Illetve minden.

Az egész Balaton lett népszerűbb az elmúlt pár évben, így aztán májustól szeptemberig permanens az érdeklődés. Jobbnál jobb helyek – éttermek, panziók, vendégházak – nyitnak, a víz is tisztul, egyre több vitorlás szeli a habokat (ilyenkor mindig eszembe jut az örök panasz: jaj, de rosszul élünk – miközben a szelfik és posztok vagy minimum az Adrián, vagy a Balatonnál készülnek…), a táj csodás és egyre kevesebb a fröccsöntött termék.

Valami megmozdult, valami változik. Ez az ok.

De akkor mégis hogy jutunk le emberi idő alatt házacskánkba? Kerülő úton, szinte osonva. Szó szerint a kertek alatt. De milyen kertek alatt! Hogyhogy nem tudtunk eddig ezekről a falvakról? Miért nem láttuk eddig ezeket a portákat, faluházakat, gondozott temetőket? Miért kellett eddig várni arra, hogy megismerhessük az ország, de talán Európa legjobb fagyiját? Miért viszolyogtunk a birtok szó olvastán és kerültünk inkább a jól bevált 71-es felé – dugóktól egykoron meg nem riadva –, amikor valami mesebeli táj vezet – jóval rövidebb és szebb úton – a célállomás felé? Miért voltunk kishitűek, miért nem mertünk osonni?

Az idei nyár fordulatot hozott. Csak az osonás számít. Tele leírhatatlan gyönyörökkel, szemet kápráztató vizuális élményekkel. Mert a Balaton nem csak a vízpartból áll. Hála Istennek!

Kapcsolódó Cikkek