EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Balatoni kisokos – ezeket tudtad?

Nevét a sárról kapta, jelentése pedig örökké álló víz, de mi mégis imádjuk. Éppen ezért megérdemel annyit a magyar tenger, hogy érdekességeiről többet megtudjunk. Most nyolc pontban összeszedtük ezeket. Ha pedig azonnal indulnál, íme, az első hasznos infó: Pécsről Balatonszemes van a legközelebb, 117 kilométer.

A tó adatai, legek

A Balaton sok tekintetben nagyon híres. Talán a legismertebb, hogy Közép-Európa legnagyobb tava. Felülete majdnem 600 négyzetkilométer, hossza 77 kilométer, szélessége 1,3–14 kilométer. Legmélyebb pontja Tihanynál van, 10-13 méter. Ezt nevezik Tihanyi-kútnak. A tónál a napos órák száma annyi, mint a Francia Riviérán, körülbelül 2000 óra. Magyarországon itt a legtisztább a levegő.


Hullámok

A tó közepénél akár két méter magasak is lehetnek a hullámok, és hosszuk elérheti a 12 métert. Ezt az aktív hullámtevékenységet a környék domborzata okozza, amely erős szélben hullámokat gerjeszt a Balatonon.

Kecskekörmök a Balaton mélyén

Fotó: Kecskeköröm Ház facebook

A balatoni kecskeköröm nem más, mint az ötmillió évvel ezelőtt a Pannon-tengerben élő kagylók lekoptatott maradványa népies elnevezéssel. Ha ilyet szeretnénk találni, akkor a Tihanyi-félszigetnél vagy a Balaton déli partján, Fonyódnál és Szántódnál keressük. A kecskekörömhöz számos monda is fűződik, a legismertebb, hogy egy királylány a gőgje miatt a Balatonba veszett, és ezek a kis kagylók az aranyszőrű kecskenyájának maradványai.


Hiedelmek

A Balatonhoz rengeteg legenda és népi hiedelem társult az évszázadok alatt. Talán az egyik legismertebb Badacsonyhoz köthető. A hiedelmek szerint ha egy fiú és egy lány leül a badacsonyi Rózsakőre, háttal a Balatonnak, még abban az évben jegyesek lesznek. A legendát Kisfaludy Sándor és neje, Szegedy Róza ihlette.

Magyarország legnagyobb hídja két lifttel

A Balatonnál található a kőröshegyi völgyhíd, amely 1872 méteres hosszával Magyarország leghosszabbja. A viadukt tizenhat pillérből áll, legmagasabb pontja 88 méter. Két pillérbe liftet is építettek, a híd szerkezete belülről végigjárható. 2007-ben adták át, az M7-es autópálya része.

Bazaltból orgona?

A Balaton-felvidék nagy részét vulkáni tevékenység alakította. A hegyek oldalában a kiömlő láva oszloposan szilárdult meg, ennek egyik legszebb példája a Szent György-hegy bazaltorgonája, amely 414 méter magas. A képződmény azért viseli a bazaltorgona nevet, mert ezek a bazaltoszlopok úgy sorakoznak egymás mellett, mint az orgonasípok.

Települések, lakosság

A tó környékén 179 település található, ahol 155 ezren élnek, de ez a szám nyáron megduplázódik.

Mi lenne velünk, ha kiszáradna?

Akár ez is előfordulhat, körülbelül négy évbe telne, mire a tavat tápláló patakok, folyók újra feltöltenék a medret. 2000-ben sokkolóan alacsony volt a víz szintje.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.