2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Szombathely

Bánfi Béla: Jó érzés volt, hogy segíteni tudtunk

Aki tárcsázta már a mentők számát Vas megyében, valószínűleg az ő hangját hallotta. Ha kellett, telefonon  vezényelt le újraélesztést vagy megnyugtatta az aggódó családtagot.

A józan döntés és a gyors cselekvés a mindennapjainak része volt mentésirányítóként és mentőápolóként is. Bánfi Béla az elmúlt négy és fél évtized minden pillanatára szívesen emlékszik.


Bánfi Béla 45 évig dolgozott mentősként Fotó:CSG

– Édesapám evangélikus lelkész volt, kicsi koromtól a másokkal való törődés és a segítés szellemisége vett körül. Gyerekként nagyon tetszettek a Nysa mentőautók, a lobogó piros zászlóval, és 1973-ban, miután leérettségiztem, úgy döntöttem, jelentkezem a mentőszolgálathoz – így került a pályára Bánfi Béla. Szívesen mesél a munkájáról, erről a nehéz és felelősségteljes hivatásról. – Munka mellett végeztem el az általános ápolói és asszisztensi képzést, majd szakápolói vizsgát tettem. Nagyon szerettem a kocsizást, minden kivonulás más kihívást hozott. Riasztottak minket balesetekhez, rosszullétekhez, volt, hogy szülést kellett levezetni a mentőautóban – emlékszik vissza. – Jó érzés volt, amikor például egy sikeres újraélesztés után találkoztam a beteggel és megköszönte, hogy megmentettük az életét. Ez a sikerélmény és a biztatás nagyon kell ehhez a szakmához. Na meg az erős lelki alkat. Én mindig azt mondtam: húzni kell egy vonalat, kicsit elhatárolódni, és nem szabad hazavinni a kudarcot.

Nyugdíjba vonulása alkalmából Puskás Tivadar polgármester is köszöntötte  Fotó:CSG

– Megkönnyítette a munkánkat az egyre fejlődő technikai háttér. Régen volt egy esetládánk az alapvető eszközökkel, amit össze sem lehet hasonlítani egy mai rohamkocsi felszereltségével. Az automata mellkaskompressziós készülék például elvégzi egy ember munkáját, ami óriási segítség. Ezeket a modern eszközöket persze meg kellett tanulni használni, folyamatosak voltak a képzések.


A rohamkocsis szolgálattal párhuzamosan mentésirányítóként is dolgozott, majd amikor romlani kezdett a szeme, befejezte a vonulást, és 2013-tól segélyhívásokat fogadott.

– Egy pillanat alatt kellett dönteni, hogy milyen felszerelésű kocsit küldjek, melyik egység van a legközelebb. Nagy volt a felelősség, nehogy félreértsem a címet. Sokszor meg kellett nyugtatni a pánikba esett bejelentőt, aztán határozottan elmondani, mit kell tennie például egy eszméletlen beteggel, amíg kiérkeznek a mentők. Uralni kellett a helyzetet, nem volt szabad bizonytalankodni – mondja.

A munkája volt a hivatása Fotó:CSG

Nyugdíjba vonulásának hírére a legnagyobb közösségi oldalon rengeteg hozzászólás, jókívánság érkezett. Az ismerősök, bajtársak megköszönték a közös munkát, a sok segítséget.

– Nagyon jól éreztem magam a mentőszolgálatnál. Valamit ki kell találnom helyette, mert nem szabad belesüppedni a semmittevésbe. Van kertem, két unokám, most velük is több időt tölthetek. És azért be-benézek majd a bajtársakhoz – teszi hozzá.

Kapcsolódó Cikkek