2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Kecskemét

Barangolás hangországban a Vivat Bacchusszal

A közelmúltban az Ifjúsági Otthon udvarán ifjak és örökifjak zenés időutazáson vehettek részt. A Kodály Művészeti Fesztivál különös programján a hat pécsi fiú alkotta Vivat Bacchus énekelt.

A koncertjeiken mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus a kulturált borfogyasztást és a mulatozást népszerűsítő saját szerzeményű bordalaival került a köztudatba. Repertoárjukban a népi folklóron kívül sok más stílusirányzat is fölfedezhető, így például a jazz, a blues vagy a rock and roll – mint bordal! Dalaik túlnyomó része ugyanis saját szerzemény. Bár híres magyar költők megzenésített boros verseit is éneklik, de főleg saját verseikre, meséikre írt kompozícióikat szólaltatják meg, hogy a mindenkori nagyérdemű egy új, egészen egyedi és sajátos stílusban megírt dallamvilágba csöppenve kóstolhasson bele a magyar bordal gyönyörű világába.


Kodály Fesztivál, Kodály Fesztivál Barangolás hangországban Vivat Bacchus KIO udvar
fotó: Banczik Róbert

 

A 2001-ben alapított Vivat Bacchus munkájára az évek folyamán több ismert előadó is felfigyelt: Ákos „Még közelebb” című lemezén a vokálszólamokat ők énekelték és 18 állomásos koncertkörútján is részt vettek, de együtt énekeltek már Demjén Ferenccel és a legendás V’Moto-Rock zenekarral, Rúzsa Magdival, St. Martinnal és a Bolyki Brothersszel is. Az együttes 2011-ben megkapta Pécs Város Művészeti Díját, 2012-ben pedig a Baranya Megyei Önkormányzat Kulturális, Művészeti és Sajtó Díját. 2014-ben a csapat munkáját a Pro Vino Hungarico díjjal ismerték el.
A kecskeméti koncerten a már nevében is a bor istenét dicsőítő zenei formáció különös produkcióval rukkolt elő. Az együttes tagjai ezúttal elsősorban a legfiatalabbaknak énekeltek, az Ifjúsági Otthon meseudvarán varázslatos időutazásra vitték a kicsiket és persze az őket elkísérő szülőket, nagyszülőket is. Az ősemberek zenéjének a ritmus lehetett a legalapvetőbb eleme, a megjelentek bevonásával ezt a hangulatot idézték fel a fiatal énekesek, majd a középkori vitézek páratlan önfeláldozásáról énekeltek – megtudtuk, hogy az egri várvédők életüket és borukat is a hazáért ajánlották fel. A folytatásban – játékos módon – olasz operarészlet is elhangzott, majd korunk kedvelt dallamai csendültek fel. Végül az időutazás ismét a ritmus világába kalauzolta a jelenlévőket, akik egy furcsa „hangszerrel”, a szájdobbal is megismerkedhettek.

 

A Vivat Bacchus előadása az ifjak és az örökifjak figyelmét egyaránt lekötötte. A fiatalabbak számára a legnépszerűbbnek természetesen a kakaódalok bizonyultak, de igen nagy „össznépi” derültséget okozott a tűzijátékos taps megtanulása is. A koncert tombolasorsolással fejeződött be, majd a gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.