EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb

Bele a lecsóba!

Augusztusban lecsót eszünk lecsóval. Íme, néhány recept, amelyekkel felturbózhatjuk a paradicsom, paprika, hagyma triumvirátusát.

Levendulás-padlizsános

Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, 3 db kaliforniai vagy kápia paprika, 4 db tv. paprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 közepes méretű padlizsán, 50 dkg paradicsom, 1 ág kakukkfű, 1 ág rozmaring, 2 db levendulavirág, 2 db babérlevél, só, bors


Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy lábosban vizet forralunk. A paradicsomok alját X alakban bevágjuk, majd néhány percre lobogó vízbe tesszük. Kiszedjük a paradicsomokat, és átrakjuk egy tál hideg, jeges vízbe. Amint kihűltek, máris könnyen le tudjuk hámozni. A paprikákat a sütő rácsára fektetve 15-20 perc alatt megsütjük. Ha megsültek, zacskóba tesszük és lezárjuk. A saját hőjétől össze fog esni, és elválik a héja a húsától. Ha már olyan hőmérsékletűre hűlt a paprika, hogy kézzel meg tudjuk fogni, akkor leszedjük a héját, és felkockázva félretesszük. A padlizsánt ugyancsak felkockázzuk, és forró serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A hagymát felkockázzuk, olívaolajon lepirítjuk. Ha már barnul a hagyma, akkor hozzáadjuk a paprikát, és néhány percig együtt sütjük. Következő lépésben hozzáadjuk a padlizsánt, és gyakorlatilag csak össze kell melegítenünk a hozzávalókat. Belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a fűszereket, valamint a levendulavirágot. Ekkor csökkentjük a lángot, mert nem azt szeretnénk, hogy a zöldségek szétfőjenek, csupán azt, hogy a paradicsom levet eresszen.

Tojásos


Hozzávalók: 5 db tv. paprika, 8 kis db paradicsom, 0,5 db vöröshagyma, 2 ek. olaj, 4 db tojás, só, bors

Elkészítés: Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A megtisztított paprikát, miután a csumáját eltávolítottuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk. Először a paprikát tesszük a serpenyőbe, és a lángot magasabbra véve, néha megkeverve pároljuk. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sóval és borssal ízesítjük, végül a felvert tojásokat ráöntjük a lecsóra, és kevergetve pár perc alatt készre sütjük.

Kacsamájas

Hozzávalók:  25 dkg kacsamáj (2 egész darab), 10 dkg debreceni kolbász, 2 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paprika (jó nagy), 2 db paradicsom, 2 ek. olaj, só, bors

Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát felkarikázzuk. A zöldpaprikát nagyobb darabokra vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héjukat, majd felaprítjuk. A kolbászt felkockázzuk. A májat falatnyi darabokra szeleteljük. Egy nagy serpenyőben az olajon a hagymát, fokhagymát, paprikát és a kolbászt egyszerre megdinszteljük. Amikor kicsit már a zsírjára sült, beledobjuk a májat, kicsit pirítgatjuk, utána rászórjuk a paradicsomot, és kis lángon, csendben addig főzzük, amíg a máj meg nem puhul. Csak a végén sózzuk meg, és tekerjünk rá egy kis borsot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

    Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

    Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

  • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

    A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

    Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

  • Adományokat osztottak

    Adományokat osztottak

    250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

  • Egyedi értékeket őriznek

    Egyedi értékeket őriznek

    A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.