EUR: 326,99 Ft
CHF: 301,24 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb V.kerület

Belvárosban is indul a tanév

Számos támogatással járul hozzá Belváros-Lipótváros ahhoz, hogy a kerületben tanuló diákok családjainak anyagilag könnyebb legyen a tanév. Cikkünk ezeket tekinti át röviden.

– Az idei szeptemberi iskolakezdéskor is számíthatnak a Belvárosban élő családok az önkormányzat támogatására. Fontosnak tartjuk, hogy a szülők számára jelentős kiadással járó tanévkezdéskor segítsük a gyermeket nevelő V. kerületi családokat. – Ezt Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester mondta annak apropóján, hogy az önkormányzat füzetcsomaggal ajándékozta meg a kerületi iskolakezdőket.


Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester az ajándék füzetcsomagokat idén a kerületből is ismert hírességekkel adta át a diákoknak: Zacher Gábor toxikológussal és Szalai Dóra üzlettulajdonossal

A támogatások köre azonban ennél sokkal szélesebb, a törvény által előírt kötelező feladatok mellett az önkormányzat számos más módon segíti az iskolás gyerekeket és családjukat. Évente kétszer (augusztusban és novemberben) 6 ezer forint összegű, hátrányos helyzet esetén 6 ezer 500 forintos Erzsébet-utalvány jár.

Tömegközlekedési támogatás (BKK-bérlet) jár annak az iskolás gyereknek, aki legalább egy éve az V. kerületben él, belvárosi lakcímmel rendelkezik, nappali tagozatos diák. A támogatás összege a mindenkori tanulóbérlet ára, ami jelenleg 3450 forint. Ennek tanéves költségét vállalja át az V. kerületi önkormányzat a szülőktől. Középiskolai tanulmányok esetén 23, felsőfokú iskola (főiskola, egyetem) esetén 25 éves korig jár a tömegközlekedési támogatás szeptember elsejétől június 30-ig, a szorgalmi időszakra. Annak a családnak a gyermeke részesülhet a támogatásban, ahol az egy főre jutó jövedelmi értékhatár egyedülálló esetén 228 ezer forint, családban élőnél 213 ezer 750 forint, három és több gyermeket nevelő családnál ez 256 ezer 500 forint.


A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekét egyedül nevelő szülő, három vagy több gyermeket nevelő család, tartós beteg vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülő igényelhet havonta 5 ezer forintos nevelési támogatást a nappali tagozaton tanuló gyermek 23 éves koráig. Itt az egy főre eső jövedelemhatár 42 ezer 750 forint.

Szociális tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak az alap- és középfokú oktatási intézményben tanuló, általános iskola esetén 4. osztályt végzett, középiskola nappali tagozatán 23 éves korig, 4-es tanulmányi átlag felett. Az egy főre eső jövedelmi értékhatár egyedülálló esetén 71 ezer 250 forint, családban élőnél 57 ezer forint. Az elmúlt évhez hasonlóan a támogatás havi összege a tanulmányi átlagtól függően változik. Beiskolázási támogatás jár az alap- és középfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulójának 23 éves korig. A támogatás összege 21 ezer 375 forint. Jövedelmi értékhatár 42 ezer 750 forint/ fő.

Időszaki támogatás évente háromszor igényelhető kiskorú gyermeket (0–18 éves) nevelő szülő által az önkormányzattól. A szeptemberi iskolakezdést, a karácsonyt és a húsvétot megelőző harminc napon belül időszakonként gyermekenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány formájában kapható ez a támogatási forma. Az iskolakezdésre úgynevezett gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt ad Belváros önkormányzata a jogosultaknak, ami taneszközvásárlásra használható.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.