EUR: 323,51 Ft
CHF: 285,35 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Benkő Tibor: Európai Unió nemzeteinek képesnek kell lenniük saját állampolgáraik megvédésére

Európának, az Európai Unió nemzeteinek képesnek kell lenniük saját állampolgáraik megvédésére – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Bécsben, az Európai Unió tagországai védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint az Európai Unió védelmi miniszterei informális találkozón egyeztettek az osztrák fővárosban szerdán és csütörtökön. A konferencia legfontosabb témája Európa biztonsága és annak közös, az európai nemzetek együttműködésével történő szavatolása volt – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.


Benkő Tibor az értekezleteket követően elmondta: a konferencián annak a megoldását próbálták keresni, elfogadtatni, hogy Európa biztonsága az európai népen, az európai országokon kell, hogy múljon. “Nekünk kell gondoskodni saját magunkról” – fogalmazott.

Az európai kontinenst érintő fenyegetések kapcsán kiemelte: annak ellenére, hogy vannak olyan nemzetek – mint például Magyarország is -, amelyek különböző jogi, fizikai és egyéb intézkedésekkel megfékezték az illegális migrációt, látható, hogy Európa számos országába a mai napig is érkeznek illegális bevándorlók. “Ez az illegális migráció táptalajt biztosít a terrorizmusnak is” – hangsúlyozta miniszter, felidézve: 2015 őszén nagyon sok olyan ember lépett be Európába – Magyarországon keresztül is -, akikről később kiderült, hogy különböző terrorszervezeteknek voltak tagjai.


Az európai összefogásról Benkő Tibor azt mondta: a védelmi együttműködést mindenképpen úgy kívánják kialakítani, hogy az így létrejövő közös képességek kiegészítsék és ne duplikálják a NATO-tagságnak köszönhetően már létező képességeket. A miniszter szerint erre elsősorban politikai szinten kell megoldást találniuk.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország támogatja a Nyugat-Balkán államainak csatlakozását az Európai Unióhoz, ezzel is garantálva Európa déli határainak biztonságát – írta a HM közleményében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Múlt csütörtökön rendezte az Országos Bírósági Hivatal a Juhász Andor emléknapot, amely keretében belül a sajtó munkatársai meglátogatták a Magyar Igazságügyi Palotát.

 • Brüsszel megnyitná a határokat

  Brüsszel megnyitná a határokat

  Kövér László volt a vendége az ECHO TV Bayer Show című műsorának hétfőn. Az Országgyűlés elnöke kifejtette Ujhelyi István hazaárulása kapcsán, hogy a hülyeség demokratikus jog, míg nem ütközik törvénybe.

 • Bikinik a tengerfenékről

  Bikinik a tengerfenékről

  Kát magyar lány úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott maradnak, és bikiniket gyártanak belőle.