2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Sport

BL-főtáblára esélyes a Vidi – papíron

Ma sorsolják a labdarúgó Bajnokok Ligája párosításait, amiben a MOL Vidi is érdekelt. Játszottunk egy kicsit a számokkal, amelyekből kiderül, hogy a fehérváriak – papíron – náluk sokkal jobb mutatókkal rendelkező csapatokat is kiejthetnek.

Felcsút, 2018. augusztus 1.
A Vidi FC játékosai ünnepelnek, miután a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján 1-0-ra legyőzték a bolgár PFK Ludogorec Razgrad csapatát a felcsúti Pancho Arénában 2018. augusztus 1-jén.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Felcsút, 2018. augusztus 1.
Stopira, a Vidi FC (b) és Cicinho, a PFK Ludogorec Razgrad játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján a felcsúti Pancho Arénában 2018. augusztus 1-jén. Vidi FC- Ludogorec 1-0.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Azzal, hogy a MOL Vidi 1-0-ra legyőzte a bolgár Ludogorec csapatát, eldőlt, hogy lesz magyar klub a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. A fehérváriak holnap a svéd Malmö ellen lépnek pályára idegenben, majd egy hét múlva a visszavágón Felcsúton.


Ma délben Nyonban kisorsolják a BL-playoff párosításait, így ha a Vidi továbbjut, akkor a következő párharcok győztesével találkozhat: Celtic Glasgow–AEK Athens, Salzburg–Shkëndija, Crvena Zvezda–Spartak Trnava, Qarabag–BATE Boriszov, Asztana–Dinamo Zagreb.

Azzal, hogy a fehérvári klub legyőzte bolgár ellenfelét, bebizonyította, hogy nála sokkal jobb UEFA-együtthatóval rendelkező csapatokat is képes kiejteni. A Vidi koefficiense 4,250, míg a Ludogorecé 37,000. Ha ezeket a számokat vesszük alapul, akkor mindössze egy ellenfél jöhet szembe, amely papíron jóval erősebb a bolgároknál. A Red Bull Salzburg együtthatója 55,500. Összehasonlításképpen a Malmö koefficiense 14,000, de a macedón Shkëndija együtthatója még a Vidiénél is kisebb, mindössze 3,500. Fontos megjegyezni, hogy a bajnoki ágon ott van még a PSV Eindhoven, amely a playoffban csatlakozik a mezőnyhöz, de együtthatója kisebb (17,500), mint a Ludogorecé.


Természetesen ez csak játék a számokkal, de ha a Vidi hozza a múlt szerdai tudatos célfutball, akkor talán a 2009/2010-es szezon után ismét láthatunk magyar csapatot a legrangosabb európai kupasorozatban. Ha viszont a Vidi kiesik a playoffban, akkor sem kell szomorkodni, hiszen az Európa Liga csoportkörében folytathatja.

A lehetséges ellenfelek UEFA-együtthatója

Red Bull Salzburg: 55,500
Shkëndija: 3,500
Celtic: 31,000
AEK Athens: 10,000
Asztana: 21,750
Dinamo Zagreb: 36,000
PSV Eindhoven: 17,500

 

Hogyan számolják ki az UEFA-koefficienst?

Egy klub adott szezonra vonatkozó UEFA-koefficiense két értékből adódik össze: klubegyüttható és szövetségiklub-együttható. Előbbi a klub korábbi saját eredményeivel elért pontszáma, utóbbi pedig az UEFA-versenyeken induló azonos nemzetiségű csapatok által elért pontszám 20 százaléka. A koefficiens a csapatok elmúlt öt befejezett szezonjában elért UEFA (BL, EL)-eredményeinek (pontszámainak) az összege.

Kapcsolódó Cikkek