EUR: 327,80 Ft
CHF: 300,68 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Cirkusz a családban

Generációk óta cirkuszművészettel foglalkozik az Axt dinasztia. A család tagjaiban Richter-, Vinicki- és Eötvös-vér is csörgedez. Velük beszélgettünk arról, hogy milyen az élet, amikor az a cirkuszban zajlik. 

Richter- és Vinicki-vér is csörgedez a világhírű akrobata, Axt Elizabeth ereiben. Édesapját, Axt Lászlót a valaha élt legjobb légtornászok között tartják számon, édesanyja, Ibolya a legendás Eötvös család leszármazottja. Kisfia azonban mégsem megy cirkuszi pályára, bár a család kertjében trapézállvány áll, nagymamája, Ibolya pedig a mai napig emlékszik minden mozdulatra, pedig húsz éve lejött a porondról.


– Édesapám kétévesen vitt föl először a trapézra, hétévesen pedig eldöntöttem, hogy én is légtornász leszek. Apukámtól tanultam mindent, aki szigorú tanár volt, de csak a javamat akarta. Mi hasonló, fiús jellemek vagyunk, nem hiszem, hogy féltett volna. Ám az édesanyám a mai napig aggódik, pedig több mint harminc éve vagyok légtornász – mesélte nevetve Axt Elizabeth.

– Rossz apja voltam Elizabethnek, mert kemény voltam vele. Persze hogy féltettem őt, hiszen a gyerekem! Én egyszer estem le a trapézról, akkor hét napig kómában feküdtem, igazából meg is kellett volna halnom – mondja nevetve Axt László. – Egy évvel később már dolgoztam. Bár voltak civil barátaink, mi az egész életünket a cirkuszban éltük le. A feleségemet is a repülőn ismertem meg, amely Teheránba tartott előadásra, ő pedig megkérdezte, hogy leülhet-e mellém.


– Tudja, mit válaszolt? – vette át a szót Axt Lászlóné Ibolya. – Hogy leülhetek, ha adok neki egy csókot! A perzsa sah előtt eljegyeztük egymást, és ahogy hazaértünk, összeházasodtunk. Eötvös lány vagyok, cirkuszos kocsiban láttam meg a napvilágot, Elizabeth lányom pedig már magzat korában fent volt a trapézon, mert csak négy hónapos terhesen hagytam abba a munkát. Mikor megszületett, a tizenhárom napos babával repültem New Yorkból Chicagóba. Tudja, ha cirkuszban dolgozik, nem csak a levegőben vakmerő az ember. Bár a lányomra a mai napig figyelek, mert vele kapcsolatban nem tudom a veszélyt megszokni. A trapézt mozgató szerkezetet csak én irányíthatom, azt nem adom ki a kezemből – mesélte Ibolya, aki azt mondja, a mai napig emlékszik minden mozdulatra, elég csak a fellépő zenéik egyikét meghallani.

– Eljön az idő, amikor a porond már nem a miénk – elevenítette fel a távozást Ibolya. – Gyakran néztük vissza magunkat a férjemmel, és volt egy felvétel, amelyen megláttam, hogy le vagyunk lassulva, esztétikailag sem nyújtjuk az elvárhatót. Tiszteltük annyira a szakmát, hogy megértettük, a mi helyünk már nem ott van. Akkor mi Axt duóként távoztunk a férjemmel, mert a cirkuszban vagy nagyon jót csinálsz, vagy semmit, a közepesnek semmi értelme.

Kapcsolódó Cikkek