2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

Csehország nem fogad be migránsokat

Csehország nem fogad be egyetlen migránst sem – jelentette ki Andrej Babis cseh kormány kedden Rómában, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel tárgyalt a témáról.

Prága szerint a migráció problémáját két elem kombinációjával kell megoldani: az egyik az olyan országok támogatása, mint a nehéz helyzetbe került Olaszország, a másik azokon az afrikai országokon segíteni, ahonnan a bevándorlók indulnak mondta a találkozó után tartott sajtótájékoztatón, Rómában.


Conte olasz kormányfő igyekezett meggyőzni Babist, hogy “szükség van a migránsokat egész Európában elosztó rendszerre”. “Amikor migránsok érkeznek nem lehet továbbra is azt mondani, hogy ez csak olasz probléma” – jelentette ki az ANSA olasz hírügynökség szerint.

Babis elismerte, hogy a két ország álláspontja különbözik a migránsok áthelyezéséről. “Világosan megmondtam, hogy ez nem lehet megoldás, és négy éve hiába foglalkozunk a kvótákkal. Csak az időnket vesztegetjük. Európának olyan rendszert kell elfogadnia, amely megállítja az illegális migrációt… természetesen ehhez pénz kell, és utána tárgyalni kell az észak-afrikai országokkal. Líbia kulcsfontosságú” – mondta.


Conte visszautalt az Európai Tanács (az állam- és kormányfők testülete) legutóbbi ülésére, amelynek a következtetései szerinte egy “jó kompromisszumot” jelentenek mind a 28 aláíró tagállam számára. A június végi, brüsszeli megállapodás a migránsok elosztásának önkéntességét vetíti előre.

“Ez megteremti az alapot ahhoz, hogy ne sürgőségi alapon közelítsünk a migráció jelenségéhez, hanem strukturális alapon” – mondta.

Mindkét politikus egyetértett abban, hogy a megbeszélésük “nyílt, közvetlen és szívélyes” volt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek