2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Budapest IV.kerület

Csúcsra pörögnek az újpesti albérletárak

Nincs könnyű helyzetben az, aki albérletet keres Újpesten. Nem azért, mert nincsenek üres, kiadó lakások, hanem azért, mert a szeptemberben induló felsőoktatási tanév miatt csúcson vannak az albérletek árai. Egy egyszobás lakást 100 ezer forintos havi lakbér alatt csak nagy szerencsével lehet kifogni. 

Az albérletet keresőknek nemcsak a költözéssel, hanem a magas albérletárakkal is meg kell küzdeniük

Hegyi Zsolt ingatlanszakértő szerint bár Újpesten talán árnyalatnyival olcsóbbak az albérletek, mint a belvárosban, így is több százezer forinttal a zsebben szabad csak elindulni lakást keresni.


Ennek két, igen egyszerű az oka. Egyrészről a belvárosban immár leginkább a külföldiek vesznek ki lakást, illetve igen népszerű az RBNB, azaz a lakáskiadás rövid távra, másrészről nemsokára indul a felsőoktatási szezon, és az árakat leginkább az egyetemekre és főiskolákra visszatérő diákok nyomták fel.
– Újpesten rengeteg kiadó lakást lehet találni, de ez egyáltalán nem olcsó mulatság – mondta lapunknak Hegyi Zsolt, aki hozzátette, Újpest abban a szerencsés vagy szerencsétlen helyzetben van, hogy itt rengeteg panellakás található és ezeket a részeket nagyon szeretik az albérletet keresők.

Nem olcsó ma panellakást bérelni a kerületben

– Az is fontos szempont, hogy Újpesten nagyon jó a közlekedés. A panelok mellett téglaépítésű lakások is vannak, árban viszont nincs nagy különbség. Az egyszobás lakásokat átlagosan 100 ezer forintért lehet kibérelni, a másfél-kétszobás panelokért 130–140 ezer forintot, a téglaépítésű lakásokért picivel többet kell fizetni. Sok olyan lakás található a kerületben, melyben egy nagy szoba mellett két fél szoba is van, itt 150–170 ezer forintot kérnek el a tulajdonosok. Nem olcsó mulatság tehát a lakásbérlés, és akkor még nem beszéltünk ezeknek a lakásoknak az állapotáról, berendezéséről.


A szakértő elmondta, hogy ezek a lakások nem, vagy csak alig vannak berendezve, igaz, a mindennapi élethez szükséges háztartási gépek mindenhol benne vannak az árban. Akinek autója van, azt is figyelembe kell vennie, hogy egyre kevesebb az olyan övezet, ahol nem kell fizetni a parkolásért.
– És azt senki ne felejtse el: a bérbeadók az első havi díj mellett általában kéthavi bérleti díjnak megfelelő kauciót is kérnek, ezért azt kell mondjam, aki egy élhető, normális méretű, kétszobás lakásban gondolkozik, annak 400 ezer forinttal a zsebében szabad csak elindulnia. És azt kell ajánlanom, aki talál egy megfelelő lakást, ne gondolkozzon, vegye ki azonnal, mert lehet, hogy egy órával később már nem lesz meg, és kezdheti elölről a keresgélést.

Kapcsolódó Cikkek