EUR: 325,80 Ft
CHF: 296,62 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Czeglédy 50 millióért szabadulhat

Ötvenmillió forintos óvadék fejében hazaengedné a bíróság Czeglédy Csabát, a baloldal bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt ügyvédjét – annak ellenére, hogy korábban megállapították: nem csak a veszélye áll fenn az eljárás meghiúsításának, mert Czeglédy már kísérletet is tett annak megakadályozására.

Elfogadta a Szegedi Járásbíróság Czeglédy Csaba és védője óvadékkérelmét, így a különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsított volt ellenzéki képviselő 50 millió forint ellenében otthonába távozhatna. A bírósági döntéssel szemben a Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezést nyújtott be.


– Az ügyészség szerint nem csak az eljárás akadályozásának veszélye áll fenn, a bíróság már korábban megállapította, hogy a gyanúsított ténylegesen megkísérelte meghiúsítani az ellene folytatott büntetőeljárást. Ennek tényét a bíróság korábban határozatba is foglalta – nyilatkozta lapunknak dr. Szanka Ferenc ügyész, főügyészségi szóvivő. Az is kiderült: az ügyészség nemcsak a bűnügyi felügyelet ellen adott be fellebbezést, hanem szeptember 5-én, az előző határozat érvényvesztését követően kezdeményezni fogják a „baloldal ügyvédjének” további letartóztatását.

Mint emlékezetes, Czeglédy Csabát a hatóságok 2017 júliusa óta tartják a rácsok mögött, mert a gyanú szerint az ő vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között úgy közvetített diákmunkásokat, hogy közben elkerülték a közterhek megfizetését, s ezzel közel 6,3 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.


Vajon ki fog fizetni?

A Czeglédy-ügy kipattanása után kiderült: Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége, az Altus Portfólió Kft. korábban többször adott „likviditási kölcsönt” a Czeglédy-féle bűnszervezet gerincét alkotó Human Operator Zrt.-nek, amiért az Altust a Magyar Nemzeti Bank 15 millióra bírságolta, valamint feljelentette a rendőrségen jogosulatlan pénzintézeti tevékenység gyanúja miatt. Czeglédy Csaba egy éve ül előzetesben, a Human Operator vagyonát pedig a hatóságok zárolták, így az esetleges 50 milliós óvadék megfizetése nem lehet egyszerű feladat, hacsak Czeglédy nem kap újra segítséget a körülötte lévő politikai védőhálóban szereplő személyektől, szervezetektől.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek