2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Budapest IX.kerület

Dalokkal emlékeztek Cseh Tamásra

Nem túlzás azt állítani, hogy Cseh Tamás munkásságával beírta magát a magyar zenetörténelembe. A Vodku zenekar a Kálvin udvarban egy nem mindennapi koncerttel adózott a 2009-ben elhunyt művész emléke előtt.

Hogy ki volt Cseh Tamás? Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár. És persze az „Indiántábor” megálmodója és létrehozója.
A művész Budapesten született, de 13 éves koráig a Fejér megyei Tordason élt. Elvégezte a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az Egri Tanárképző Főiskolára és a budapesti Képzőművészeti Főiskolára járt. 1964-ben hozta létre Bakonybélen az úgynevezett Indiántábort.


Rengetegen voltak kíváncsiak az emlékkoncertre ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az indián keresztségben a „Füst a szemében” nevet kapta. Az évek során tanított rajzot a budapesti Üllői úti általános iskolában, nyaranta részt vett a gyermekek balatoni táboroztatásában, dolgozott Bereményi Gézával, aki kevés kivétellel dalai szövegírója volt, tagja volt a Huszonötödik Színháznak, önálló estjeivel fellépett az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon  is.

Cseh Tamás kivételes művész volt

Kivételes ember, kivételes művész volt.
2006-ban – abban az évben, amikor megjelent a Csillagokkal táncoló kojot című válogatása indián mesékből – tüdőrákot diagnosztizáltak nála, amelyből nem sikerült felépülnie. 2009. augusztus 7-én hunyt el.
Halálának kilencedik évfordulóján a Vodku zenekar emlékkonceret adott a Kálvin udvarban. A zenekar férfi tagjai ugyanis a közelmúltban elhatározták, hogy megőrzik és életben tartják Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János dalainak üzenetét és hangulatát, megszólaltatják azokat a dallamokat, amelyek immár több generáció számára meghatározó jelentőségűek.


„2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjaskorúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség, és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban, és reggel, kabátban ébredve, az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy »talán volt egy-két este«…” – vallanak a kezdetekről a zenekar tagjai a csapat Facebook-oldalán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.