EUR: 323,71 Ft
CHF: 287,60 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Budapest IX.kerület

Dalokkal emlékeztek Cseh Tamásra

Nem túlzás azt állítani, hogy Cseh Tamás munkásságával beírta magát a magyar zenetörténelembe. A Vodku zenekar a Kálvin udvarban egy nem mindennapi koncerttel adózott a 2009-ben elhunyt művész emléke előtt.

Hogy ki volt Cseh Tamás? Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár. És persze az „Indiántábor” megálmodója és létrehozója.
A művész Budapesten született, de 13 éves koráig a Fejér megyei Tordason élt. Elvégezte a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az Egri Tanárképző Főiskolára és a budapesti Képzőművészeti Főiskolára járt. 1964-ben hozta létre Bakonybélen az úgynevezett Indiántábort.


Rengetegen voltak kíváncsiak az emlékkoncertre ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az indián keresztségben a „Füst a szemében” nevet kapta. Az évek során tanított rajzot a budapesti Üllői úti általános iskolában, nyaranta részt vett a gyermekek balatoni táboroztatásában, dolgozott Bereményi Gézával, aki kevés kivétellel dalai szövegírója volt, tagja volt a Huszonötödik Színháznak, önálló estjeivel fellépett az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon  is.

Cseh Tamás kivételes művész volt

Kivételes ember, kivételes művész volt.
2006-ban – abban az évben, amikor megjelent a Csillagokkal táncoló kojot című válogatása indián mesékből – tüdőrákot diagnosztizáltak nála, amelyből nem sikerült felépülnie. 2009. augusztus 7-én hunyt el.
Halálának kilencedik évfordulóján a Vodku zenekar emlékkonceret adott a Kálvin udvarban. A zenekar férfi tagjai ugyanis a közelmúltban elhatározták, hogy megőrzik és életben tartják Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János dalainak üzenetét és hangulatát, megszólaltatják azokat a dallamokat, amelyek immár több generáció számára meghatározó jelentőségűek.


„2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjaskorúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség, és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban, és reggel, kabátban ébredve, az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy »talán volt egy-két este«…” – vallanak a kezdetekről a zenekar tagjai a csapat Facebook-oldalán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vívók foglalták el a Hősök terét

  Vívók foglalták el a Hősök terét

  Olimpiai és világbajnokok, korosztályos válogatottak, és a legfiatalabbak részvételével, több mint ötszáz vívó népszerűsítette bemutatójával az egyik legsikeresebb magyar sportágat, a vívást a sportág világnapján.

 • Több mint 4,5 millió forint gyűlt össze a kerületnek

  Több mint 4,5 millió forint gyűlt össze a kerületnek

  Sokan látogattak ki a Richter Egészségváros XVI. kerületi rendezvényére, melyen a résztvevők az ingyenes szűrésekkel két és fél millió forintot gyűjtöttek össze, ami a Richter által felajánlott kétmilliós alapadománnyal kiegészülve 4,5 millió forintra nőtt.

 • Napraforgó START! Megálló

  Napraforgó START! Megálló

  Szeptember 1-jén új törvény által meghatározott feladattal bővül a kerületi Napraforgó Család és Gyermekjóléti Központ tevékenysége.

 • Bemutatjuk Magyarország jó hírét

  Bemutatjuk Magyarország jó hírét

  Kriszt László színházi rendező és koreográfus évtizedek óta lakik a kerületünkben. A Kazán István Kamaraszínház vezetője legutóbb az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szervezett zenés estet, most pedig azt vette a fejébe, hogy előkészíti a Magyarország jó hírnevét elősegítő programsorozatot.