2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Debrecenbe jön a BMW

Egymilliárd eurós beruházással épít gyárat Debrecenben a BMW – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A német autógyártó jövőre kezdi meg a toborzást, első lépcsőben ezer új munkahelyet teremt a térségben. A BMW már az ötödik autóipari óriás, amely hazánkat választja gyártási helyszínül.

Debrecen mellett, 400 hektáros területen építi meg legújabb üzemét a német BMW, ahol a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egyetlen gyártósoron állítanak elő belső égésű és elektromos motorral meghajtott autókat – jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hangsúlyozva: a beruházás nemcsak Magyarország versenyképességének javulásához járul hozzá nagymértékben, hanem tovább erősíti a magyar–német gazdasági kapcsolatokat is.


Szijjártó Péter, Papp László debreceni polgármester (jobbra) és Ésik Róbert (balra), a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke együtt jelentették be a BMW döntését Fotó: KKM

Az új debreceni BMW-gyár szalagjáról évente 150 ezer autó gurul majd le, a beruházás értéke meghaladja az 1 milliárd eurót és már az indulásnál ezer új munkahelyet teremt a kelet-magyarországi térségben. Azt még nem tudni, hogy pontosan mikor indul be a termelés, de a kinézett terület már 2019 második felében a BMW tulajdonába kerül és ezzel párhuzamosan megkezdődik a munkaerő toborzása is.


Opel: Szentgotthárd

Alapítva: 1991

Dolgozók száma: kb. 1200

1998-ig 80 ezer Opel Astrát szereltek össze, azóta motorokat gyártanak itt. 2013-ban megépült az új, Flex nevű motorgyár, ahol 2020-tól újfajta turbómotorokat is gyártanak. A gyár beszállítóinak 46 százaléka hazai vállalkozás.

Suzuki: Esztergom

Alapítva: 1991

Dolgozók száma: kb. 2800

Tavaly májusban már a 3 milliomodik autó gördült le a gyártósorról, nemhiába a „Mi autónk” szlogen. A 330-340 magyarországi alkatrész-beszállító cégen keresztül 20-30 ezer embernek adnak munkát. Csak tavaly 175 ezer gépkocsit gyártottak itt.

Audi: Győr

Alapítva: 1993

Dolgozók száma kb. 11 000

Több mint 100 millió eurós (32 milliárd forint) törzstőkével alapították az Audi Hungária Zrt.-t, a beruházás mostanra elérte a 8 milliárd eurót (2500 milliárd forint). Ezzel a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, s mivel a gyár kivitele teszi ki a magyar export 9 százalékát, a cég hazánk második legnagyobb exportőre.

Mercedes Benz: Kecskemét

Alapítva: 2012

Dolgozók száma: 3500

Mára több mint 100 ezer autó készült el a Kecskemét és Városfölde között létesült üzemi területen. Májusban bejelentették, hogy 2020-tól egy új üzem is elkezdi itt a gyártást, újabb 2500 embernek adva munkát. Szeptemberben nyitja meg kapuit a Mercedes-Benz Akadémia, ahol 250-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Sokmilliós kárt okoztak a fővárosnak azok az ellenzék által felkorbácsolt csoportok, amelyek szerda este Bubi-kerékpárokat vertek szét, padokat gyújtogattak és rátámadtak a Parlamentet őrző rendőrökre.

 • Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Mint arról már korábban beszámoltunk, közérdekű adatigényléssel fordult az Origo Demeter Mártához, annak érdekében, hogy megtudják, kiket foglalkoztat országgyűlési keretéből.

 • Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

  Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

   A kedd esti strasbourgi terrorcselekményt követően a magyar kormány úgy döntött, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket hajt végre, hogy hazánkban még véletlenül se történhessen meg hasonló tragédia mint a francia városban.