EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,82 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Dömsödi elbukott, a Fidesz aratott

Hatalmas kormánypárti fölénnyel zárultak a hétvégi időközi önkormányzati választások: Pásztón a polgármesteri helyet és nyolcból hét képviselői posztot tölthetnek be a Fidesz–KDNP jelöltjei, Felcsúton 89 százalékkal, ellenfél nélkül nyert a kormánypárti induló, míg Balmazújvárosban és Sorkikápolnán független indulókra voksoltak. Vidéken – a jelek szerint – megszűnt az ellenzék.

A hétvégi időközi választások közül a legnagyobb érdeklődéssel a Nógrád megyei Pásztó lakosainak voksolását figyelte a közvélemény, ahol a korábban függetlenként győző Dömsödi Gábor egykori tévés polgármesteri tevékenysége vezetett oda, hogy választást kelljen kiírni.


Ahogyan februárban lemondott alpolgármestere, Farkas Attila fogalmazott: „Az ön viselkedése, kirohanásai, folyamatos kormányellenes hangulatkeltése és nyilatkozatai miatt az elmúlt három és fél évben sem volt egyszerű önnel együtt dolgozni, de mióta bejelentette, hogy feladja függetlenségét és LMP-s színekben elindul az országgyűlési választásokon, a stílusa szinte elviselhetetlenné vált.” Az alpolgármestert a képviselők követték: áprilisban a testület feloszlatta magát.

Az egykori tévésből már nem kérnek a pásztóiak Fotó:

A választók ezek után döntöttek Dömsödi sorsáról: elküldték a korábbi polgármestert, akit Farkas Attila közel 3 százalékkal vert meg. Dömsödi „kormányellenes hangulatkeltése” is elbukott: a testület 8 képviselői helyére 7 Fidesz–KDNP-s és egyetlen független jelöltet szavaztak be a választók.


Felcsúton azért voksoltak, mert Mészáros Lőrinc, a 2011–2018 között regnáló polgármester lemondott. A Fejér megyei település lakói szerint jó lesz egy másik Mészáros is, ha őt is a kormánypártok támogatják: 89 százalékkal előzte meg Mészáros László István (Fidesz–KDNP) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottját, a független Mészáros László Jánost.

Balmazújvárosban viszont független jelöltet, Hegedűs Pétert választottak polgármesterré, miután a város korábbi vezetőjét, Veres Margitot jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali vesztegetés miatt.

A Vas megyei Sorkikápolnán is időközit tartottak, mert elhunyt a korábbi polgármester. A székért két független jelölt indult: Fodor Béla József 78 szavazatával megelőzte a községet korábban átmenetileg irányító Tóthné Plózer Juditot.

 

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.