EUR: 323,46 Ft
CHF: 286,47 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld Sopron

Dr. Nábrádi Sándor: A gyógyítás minősége ne vesszen el

Az idei Semmelweis-napon főorvosi kinevezésben részesült dr. Nábrádi Sándor, a Soproni Gyógyközpont Traumatológiai és Ortopédiai Osztályának korábbi adjunktusa. A szakorvos a hivatástudatról és a Sopronban sikeresen működő csecsemő-csípőszűrésről is mesélt.

Dr. Nábrádi Sándor szerint a teammunka nagyon fontos a mindennapokban
Fotó: Kóczán Bálint

– Mit jelent önnek a kinevezés?
– Ez fontos lépcsőfok a pályán. Úgy gondolom, nemcsak az orvosnak, az egészségügynek is szüksége van az ilyen elismerésekre, hogy előrébb tudjon lépni.
– A felelősség is nagyobb?
– A felelősség állandó. Emberekkel kell bánnunk, így mindenki iránt felelősséggel tartozunk, akit gyógyítunk és próbáljuk a tudásunk szerint a legtöbbet tenni a betegekért.
– Ön miért döntött az orvosi hivatás mellett?
– A gimnáziumi éveim végén fordultam az orvosi pálya felé. A Debreceni Orvosi Egyetemen végeztem. Szepesi Kálmán ortopéd professzor volt az, aki megszerettette velem az ortopédiát, a gyermekortopédiát és orvosi hivatásra tanított. Sopronba egyetemi tanársegédként kerültem az ortopédiai szakvizsgám után. A traumatológiai szakvizsgát már itt szereztem meg.


A főorvos, ha teheti, kerékpáron engedi ki a gőzt
Fotó: Kóczán Bálint

– Milyen területeket fed le a traumatológia és az ortopédia?
– A baleseti sebészet esetében a balesetben sérülést szenvedetteket és az utókövetkezményeket gyógyítjuk. Éles helyzeteknek vagyunk kitéve, például ügyeletesként, amikor nem tudjuk, milyen és hány sérült érkezik és milyen sérülésekkel. Az ortopédia esetében egy egész életet átölelő gyógyításról is beszélhetünk. Nevezetesen a pici babák csípőszűrésétől az idősek protézisbeültetéséig gyógyítunk minden mozgásszervi problémát. A különböző ízületi deformitások, a porckopások, amelyek nem balesettel összefüggő, úgymond ízületi fájdalmak, tartoznak az ortopédiába. Ide tartoznak még a különböző porc- és csontdaganatok.
– Soproni munkája kapcsán milyen eredményt emelne ki?
– Amikor idekerültem a kilencvenes években, megszerveztük a kollégáimmal és Baranyai professzorral a csípőultrahanggal kiegészített csípőszűrést csecsemők részére, ami azóta is jól működik. Elmondható, hogy igazi csapatmunka folyik a kórházban. Az orvosok nagyon jól vannak elosztva a különböző szakterületeken. Emellett folyamatosan törekszünk arra, hogy új profilokat vezessünk be. Az ügyeletek jól vannak megszervezve, és úgy érzem, nagyobb biztonságban van a város. Szeretnénk, ha a gyógyítás minősége nem veszne el.

Nábrádi Sándor örül, hogy a csecsemő-csípőszűrés jól működik Sopronban
Fotó: Kóczán Bálint

– Mi az, ami motiválja?
– Sok a munka és rettentően sok a stressz, ezért könnyen kiéghet az ember. De motiváció például, amikor meglátok egy anyukát vagy apukát a gyermekével a csípőszűrésen, aki csecsemőkorában szintén nálam volt. Aztán vannak sikertörténetek, amikor megtalálunk egy ritka betegséget és sikeresen meggyógyítjuk a pácienst.
– Hogy tud kikapcsolni?
– Az utóbbi években kezdtem el sportolni. Rendszeresen országúti kerékpározom, ami remek kikapcsolódás és egészséges is. Komoly hobbim még a főzés és a sütés.


Főorvosi kinevezésben részesült dr. Nábrádi Sándor
Fotó: Kóczán Bálint

Kapcsolódó Cikkek

 • Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Sokmilliós kárt okoztak a fővárosnak azok az ellenzék által felkorbácsolt csoportok, amelyek szerda este Bubi-kerékpárokat vertek szét, padokat gyújtogattak és rátámadtak a Parlamentet őrző rendőrökre.

 • Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Mint arról már korábban beszámoltunk, közérdekű adatigényléssel fordult az Origo Demeter Mártához, annak érdekében, hogy megtudják, kiket foglalkoztat országgyűlési keretéből.

 • Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

  Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

   A kedd esti strasbourgi terrorcselekményt követően a magyar kormány úgy döntött, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket hajt végre, hogy hazánkban még véletlenül se történhessen meg hasonló tragédia mint a francia városban.