EUR: 327,55 Ft
CHF: 301,74 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb IX.kerület

Dr. Szabó László: Mi gyerekesek vagyunk

Professzor  dr. Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház orvosigazgatója beszélt lapunknak a gyerekeket megillető különleges bánásmódról, a finom tortákról, a kórházban tartott bulikról és arról, mikor ül le a szőnyegre az orvos. 

– Hogy lehet, hogy önöknél minden orvos és nővér kedves?
– Eleve az megy gyerekorvosnak, akiben az átlagosnál több empátia van. Ebben a szakmában  minden orvos hasonul egy picit a betegeihez, tehát mi egy kicsit gyerekek is vagyunk. Szívesen leülünk velük játszani a szőnyegre, nemcsak a beteget látjuk bennük, hanem a gyereket is. Természetesen a munkát el kell végezni, de mindig jut idő ilyesmire. A felnőttgyógyászatban a betegnek önrendelkezési joga van, mert nagykorú, és ha nem akar egy kezelést, akkor a szakma azt mondja, hogy joga van hozzá. A gyereknél ez másképp van. A szülő pedig hiába gondolja azt, hogy a gyermekére is kiterjed a felelőssége, ez csak részben helytálló, hiszen a gyerekkel szemben nekünk is felelősségünk van. Szeretném hozzátenni, hogy az orvos- és nővérhiány nálunk kisebb mértékű, nincsenek annyira túlterhelve a munkatársaink, mint a felnőttellátásban.


Dr. Szabó László: Nálunk több a szeretet!
Fotó: Mészáros Diána

– Átlagosan mennyit időt tölt egy gyerek a kórházban?
– Átlagosan három-öt napot, amibe természetesen beleszámít az egynapos és a több hónapos tartózkodás is. Arra törekszünk, hogy lehetőleg minél rövidebb ideig legyen bent a gyerek, főleg, ha krónikus betegsége van, ami miatt újra vissza kell jönnie.

– Hogyan tudják otthonosabbá tenni a kórházi létet számukra?
– A gyerekek azon túl, hogy valamelyik szülőjük velük lehet a kórházban, magukkal hozhatják kedvenc tárgyaikat, és természetesen nagyon sok van nekünk is, úgyhogy ha megtetszik nekik egy játék, akár haza is vihetik. Nálunk minden színes, senki sem jár fehérben, mert oldani kell a feszültséget. Amikor a szülő és a gyerek bejön, először mindig a gyereket kérdezzük arról, hogy miért jött. A szülő mondaná, de akkor megkérjük, hagyja, hogy kialakuljon a helyzet, amiben a gyerek megnyílik. Később a gyerekek az otthoni szokásokat igyekeznek a kórházban is fölvenni, vannak kedvenc időtöltéseik, kedvenc nővéreik, orvosaik.


– Van arra kapacitás, hogy saját programokat szervezzenek?
– Gyermeknapi ünnepséget rendszeresen szervezünk, húsvétkor és karácsonykor is vannak különböző műsorok. Olykor az osztályra hívunk művészeket, és az önkéntesek is gyakran szervezik hozzánk előadásaikat. Amikor tehetjük, az udvarunkon lévő nagy játszótérre tervezzük a rendezvényeket, ahová lejönnek azok a gyerekek, akiknek a betegsége ezt megengedi. A bent töltött időbe óhatatlanul beleesik a születésnap, névnap, ezeket mindig megünnepeljük. Nálunk a legtöbb gyerek valamelyik szülővel van benn, és ha nem tudjuk egy ilyen alkalomra hazaengedni, akkor a nagyobb testvérek, nagyszülők is bejöhetnek. Kialakítottunk játszószobákat, közösségi helyiségeket, oda lehet szervezni ezeket a bulikat.

– Mi történik, ha nincs szülő?
– Erre az orvosaink, nővéreink nagyon odafigyelnek, mindenkit felköszöntünk, és ha gyerek ehet édességet, készíttetünk neki tortát is. A kórháznak erre nincs külön kerete, mivel az egészségügyi alapellátásban sincs benne, így ilyenkor az ajándékot a dolgozók a saját pénzükből veszik meg.

Az S-Cort együttes szervezett jótékonysági gálát a kórház javára
Fotó: Mészáros Diána

– Miből él, honnan tud több támogatást szerezni egy kórház?
– Mi az adományok nagy részét az egyszázalékos adófelajánlásokból kapjuk, de nem egyediek a jótékonysági rendezvények sem, amelyek bevételét a gyerekek és szüleik ellátására fordítjuk. Legutóbb például az S-Cort Acoustic Band szervezett egy jótékonysági estet. Arra törekszünk, hogy az ilyen bevételekből otthonos környezetet biztosítsunk a betegek számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.