EUR: 321,16 Ft
CHF: 284,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb IX.kerület

Dr. Szabó László: Mi gyerekesek vagyunk

Professzor  dr. Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház orvosigazgatója beszélt lapunknak a gyerekeket megillető különleges bánásmódról, a finom tortákról, a kórházban tartott bulikról és arról, mikor ül le a szőnyegre az orvos. 

– Hogy lehet, hogy önöknél minden orvos és nővér kedves?
– Eleve az megy gyerekorvosnak, akiben az átlagosnál több empátia van. Ebben a szakmában  minden orvos hasonul egy picit a betegeihez, tehát mi egy kicsit gyerekek is vagyunk. Szívesen leülünk velük játszani a szőnyegre, nemcsak a beteget látjuk bennük, hanem a gyereket is. Természetesen a munkát el kell végezni, de mindig jut idő ilyesmire. A felnőttgyógyászatban a betegnek önrendelkezési joga van, mert nagykorú, és ha nem akar egy kezelést, akkor a szakma azt mondja, hogy joga van hozzá. A gyereknél ez másképp van. A szülő pedig hiába gondolja azt, hogy a gyermekére is kiterjed a felelőssége, ez csak részben helytálló, hiszen a gyerekkel szemben nekünk is felelősségünk van. Szeretném hozzátenni, hogy az orvos- és nővérhiány nálunk kisebb mértékű, nincsenek annyira túlterhelve a munkatársaink, mint a felnőttellátásban.


Dr. Szabó László: Nálunk több a szeretet!
Fotó: Mészáros Diána

– Átlagosan mennyit időt tölt egy gyerek a kórházban?
– Átlagosan három-öt napot, amibe természetesen beleszámít az egynapos és a több hónapos tartózkodás is. Arra törekszünk, hogy lehetőleg minél rövidebb ideig legyen bent a gyerek, főleg, ha krónikus betegsége van, ami miatt újra vissza kell jönnie.

– Hogyan tudják otthonosabbá tenni a kórházi létet számukra?
– A gyerekek azon túl, hogy valamelyik szülőjük velük lehet a kórházban, magukkal hozhatják kedvenc tárgyaikat, és természetesen nagyon sok van nekünk is, úgyhogy ha megtetszik nekik egy játék, akár haza is vihetik. Nálunk minden színes, senki sem jár fehérben, mert oldani kell a feszültséget. Amikor a szülő és a gyerek bejön, először mindig a gyereket kérdezzük arról, hogy miért jött. A szülő mondaná, de akkor megkérjük, hagyja, hogy kialakuljon a helyzet, amiben a gyerek megnyílik. Később a gyerekek az otthoni szokásokat igyekeznek a kórházban is fölvenni, vannak kedvenc időtöltéseik, kedvenc nővéreik, orvosaik.


– Van arra kapacitás, hogy saját programokat szervezzenek?
– Gyermeknapi ünnepséget rendszeresen szervezünk, húsvétkor és karácsonykor is vannak különböző műsorok. Olykor az osztályra hívunk művészeket, és az önkéntesek is gyakran szervezik hozzánk előadásaikat. Amikor tehetjük, az udvarunkon lévő nagy játszótérre tervezzük a rendezvényeket, ahová lejönnek azok a gyerekek, akiknek a betegsége ezt megengedi. A bent töltött időbe óhatatlanul beleesik a születésnap, névnap, ezeket mindig megünnepeljük. Nálunk a legtöbb gyerek valamelyik szülővel van benn, és ha nem tudjuk egy ilyen alkalomra hazaengedni, akkor a nagyobb testvérek, nagyszülők is bejöhetnek. Kialakítottunk játszószobákat, közösségi helyiségeket, oda lehet szervezni ezeket a bulikat.

– Mi történik, ha nincs szülő?
– Erre az orvosaink, nővéreink nagyon odafigyelnek, mindenkit felköszöntünk, és ha gyerek ehet édességet, készíttetünk neki tortát is. A kórháznak erre nincs külön kerete, mivel az egészségügyi alapellátásban sincs benne, így ilyenkor az ajándékot a dolgozók a saját pénzükből veszik meg.

Az S-Cort együttes szervezett jótékonysági gálát a kórház javára
Fotó: Mészáros Diána

– Miből él, honnan tud több támogatást szerezni egy kórház?
– Mi az adományok nagy részét az egyszázalékos adófelajánlásokból kapjuk, de nem egyediek a jótékonysági rendezvények sem, amelyek bevételét a gyerekek és szüleik ellátására fordítjuk. Legutóbb például az S-Cort Acoustic Band szervezett egy jótékonysági estet. Arra törekszünk, hogy az ilyen bevételekből otthonos környezetet biztosítsunk a betegek számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.