EUR: 322,94 Ft
CHF: 286,26 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Egy­más mel­lett vi­rág­zik Horn Gyula és Orbán Vik­tor

“Jól érzik magukat, bőven teremnek virágot Budapesten a VIII. kerületben. Messziről érkeztek, de úgy tűnik, végleges otthonra leltek ott, ahol valaha A Pál utcai fiúk című regényben Nemecsek Ernőt belekényszerítették abba a bizonyos tóba…” – írja a Ripost.

/Fotó: Ripost

/Fotó: Ripost

A történet szálai messzire, Budapesttől 12 ezer kilométerre vezetnek, Szingapúrba a Cluny út 1. szám alá. Itt található ugyanis a világ egyik leghíresebb botanikus kertje, ahol már 90 éve, 1928-tól nemesítenek újabb és újabb orchideafajtákat.


A szingapúri botanikus kert a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely elnyerte a világörökségi rangot, 101 hektáros mérete (hozzávetőleg, mint a Városliget) és a benne élő növények változatossága miatt is lenyűgöző látványosság.

Hibrid orchideák vagyis új fajták termesztése és kikísérletezése miatt is világhírűek, mára a világ legnagyobb és legtöbb változatot felmutató orchideagyűjteménye látható itt. Több mint hatvanezer példányt tartanak a park Nemzeti Orchidea Kert nevű részlegében.


Külön tanösvényt kaptak azok a hibridek, amelyeket hírességek, magas rangú diplomaták vagy uralkodók látogatása alkalmából róluk neveztek el. Van a VIP-orchideák között saját virága Elton John-nak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is. Obama elnök után legutóbb Donald Trumpról neveztek el virágot, ami Szingapúrban egyértelműen a megbecsülés jele – írja a Ripost.

Ebben a megtiszteltetésben eddig mindössze két magyar politikus részesült, Horn Gyula 1997-ben és tavaly Orbán Viktor. Két egyedülálló, sehol máshol a világon nem található különleges orchideafajtát neveztek el róluk annak emlékére, hogy magyar miniszterelnökként látogatást tettek a híres városállamban.

Az arra járó, orchideákat csodáló magyarok meglepődhetnek, amikor Erzsébet királynő, Diana hercegnő vagy Bush elnök virága után az Orbán Viktorról és Horn Gyuláról elnevezett növényekre bukkannak – fogalmaz a lap.

Magától értetődő volt, hogy a két különleges orchideafajtából Magyarországra is kerüljön egy-egy példány. A szingapúri botanikusok, ahogy más hírességek esetében is, készséggel segítettek. A Fűvészkert igazgatója, dr. Orlóci László, a neves szakember intézte a részleteket. Az anyanövényekről leválasztottak hajtásokat, s miután megerősödtek, elindultak a több mint 10 ezer kilométeres útra.

Mégsem múlik el a világ dicsősége // The glory of the world does not pass after all

Gepostet von Orbán Viktor am Dienstag, 26. September 2017

A leghíresebb és legrégibb magyar növénygyűjteményben, a Füvészkert üvegházában a legendás kaktuszgyűjtemény, az amazonasi és paraguayi óriási tündérrózsák közelében leltek otthonra az orchideák, amelyekről tudni kell, hogy eredetileg nem földben gyökerező, hanem fákon élő, a gyökereikkel is szintetizáló fajták. Ezért néhány példányt az üvegházban fákon helyeztek el, minél inkább az eredeti körülményeket biztosítva. Ez egyfajta vésztervet is jelent, ha ugyanis a cserepes példányokat bármi érné, a fákon élő hajtásokról a növény újra szaporítható.

És hogy mi a különbség Horn Gyula orchideája és Orbán Viktoré között? Természetesen két homlokegyenest különböző irányzatot képviselnek. A Horn-orchidea a nyolcvanas évek iskoláját jelenti a növénynemesítésben, a maga megszokott kékes-lilás színével. Az Orbán-virág viszont már a XXI. századot.

/Fotó: Ripost

A teljes színskálát felvonultatja ez a növény, a rá eső fénytől is függ, hogy milyenek látjuk, nem beszélve egyedileg csavarodó különleges leveleiről. Aki nem hiszi, járjon utána. Orbán Viktor és Horn Gyula, azaz a róluk elnevezett orchideák a jövő héttől a Füvészkertben Budapesten, a VIII. kerületben, az Illés utca 25.szám alatt mindennap reggel 9 és délután 5 között megtekinthetők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: Megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét

  Bakondi: Megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét

  A kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést és az emberek biztonságát, ezért döntött a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet úgy, hogy csütörtöktől a Terrorelhárítási Központ és a honvédség katonai rendészeti egységeivel megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét – mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Ismét bevette a buszt a Karácsonyi Kóruskommandó

  Ismét bevette a buszt a Karácsonyi Kóruskommandó

  Különleges élményben lehetett része a 97E járaton utazóknak szerda este Budapesten a 17. kerületben. A rákoskeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola alsó tagozatos diákjaiból álló Kicsinyek Kórusa ugyanis ünnepi dalokkal és rögtönzött koncerttel lepte meg az utazóközönséget.

 • Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén

  Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén

  Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén: sokfelé havazhat, helyenként akár 15 centiméternyi hó is hullhat. Emellett nem csak hajnalban lehetnek mínuszok, napközben is fagypont körül alakulnak az értékek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.