EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,37 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Ózd

Egy évtizede nyitottak határt

Tíz éve köti újra össze erdei út Ózd peremkerületét, Susát és a felvidéki Rimaszécs települést. Az elmúlt napok esőzései miatt ez az út felázott, autókkal nehéz lett volna megközelíteni, ezért a határra tervezett jubileumi megemlékezést a susai Tompa Mihály Szabadidőközpont udvarán tartották meg.

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum sok magyar családot, baráti közösséget szakított szét. A Susa és Jéne, illetve Rimaszécs között egykor húzódó több száz éves földút az új határok meghúzása után elvesztette funkcióját, majd benőtték a fák, a bokrok. A Susától két kilométerre lévő Jéne községet ezek után mintegy 30 kilométeres kerülővel lehetett csak elérni. A 2007. december 20-i schengeni határnyitás bontotta le a hazánk és Szlovákia között húzódó határokat, ezután tettek lépéseket a térségben élők az út megnyitásáért. Rimaszécs vállalkozói nagy részt vállaltak abból, hogy az anyaországtól elszakított honfitársaink közelebb kerüljenek történelmi hazájukhoz.


Fotó: Lokál
A határ mindkét oldaláról érkeztek megemlékezők

– Az erdei út kialakítása, megtisztítása sok embernek volt fontos akkor, fontos volt azóta, és bízom benne, hogy fontos lesz a jövőben is. Volt, aki a fizikai erejét adta a munkákhoz, mások az ebédet főzték nekünk, és voltak olyanok, akik anyagilag is támogatni tudták a kezdeményezést. Nagyon nagy feladatunk volt tíz évvel ezelőtt, ma már csak ünnepelnünk kell, ez már könnyebben megy – emlékezett vissza köszöntőjében a 2008-ban történtekre Gál Ferenc, a Rimaszécsi Polgári és Vállalkozói Szövetség alelnöke.

Fotó: Lokál
Gál Ferenc megköszönte az útépítők munkáját

Kapcsolódó Cikkek