EUR: 322,02 Ft
CHF: 285,18 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb X.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület

Egy lépéssel közelebb a megoldáshoz a Határ úton

Több pavilont és metrófeljárat melletti sátrat is elbontottak a Határ úti buszmegálló területén, amelyek évek óta akadályozzák a felújítási munkálatok befejezését és a terület átadását.

Négy év alatt sikerült elbontani a pavilont
( Fotó: Sáfár Tibor)

Elbontották a Határ úti végállomáson a közterület-használati engedély, tehát jogalap nélkül évek óta a közlekedési csomópont felújítási munkálatainak befejezését, ezzel a terület átadását is akadályozó sátrat, valamint a pavilonok egy részét − tájékoztatta lapunkat a kispest.info. Ezzel talán a tér és a buszmegálló is egy lépéssel közelebb került a kaotikus állapotok felszámolásához.


A villamosról még mindig ez a kép tárul elénk
( Fotó: Sáfár Tibor)

A lap emlékeztet, hogy a beruházás tervezését még 2012-ben, a megvalósítását pedig 2015-ben kezdte meg a fővárosi önkormányzat dr. György István akkori főpolgármester-helyettes és munkatársa, Dódity Gabriella, jelenlegi kispesti fejlesztéspolitikai tanácsnok kezdeményezésére. Akkor a kereskedők nagy részével meg is állapodtak abban, hogy még 2014-ben elhagyják a területet. A legtöbb pavilontulajdonos el is fogadta, hogy egy tulajdonosnak, ahogyan egy bérbe adott lakás tulajdonosának is, jogában áll meghatároznia, meddig kívánja bérbe adni ingatlanját, ebben az esetben a buszmegálló területét. Néhányan azonban jogellenesen, közterület-használati engedély nélkül is ott maradtak, nem törődve azzal, hogy ezzel Dél-Pest közlekedési csomópontjának felújítását hiúsítják meg.

Még mindig maradt lezárt terület és régi pavilon a téren
( Fotó: Sáfár Tibor)

Dr. György István – aki 2014 óta Budapest kormánymegbízottja – még 2016-ban megküldte a BKK részére jogi állásfoglalását, amellyel meg lehetne oldani a helyzetet. Eszerint a fővárosi önkormányzatnak a terület tulajdonosaként fel kellene lépnie az engedély nélkül továbbra is a közterületen tartózkodó kereskedőkkel szemben, akiknek pavilonjait hatósági tanú vagy közjegyző jelenlétében el lehetne bontani, hiszen a beruházás befejezése csak így biztosítható. Az ehhez fűződő közérdek pedig az álláspontja szerint magasabb rendű.


A kispest.info felidézte, hogy a tavaszi országgyűlési választás kampányában Kispest szocialista képviselői, Burány Sándor és Hiller István Gajda Péter (MSZP) polgármesterrel közösen sajtótájékoztatót tartottak a szakadó esőben, ahol bejelentették: kezdeményezik, hogy a Határ úti buszvégállomás legyen Kispest része, és majd a kerület rendet tesz a területen. Azóta bebizonyosodott, hogy ez csak kampányfogás volt, hiszen − mint írják − sem Burány, sem Hiller nem ment el az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának ülésére, ahol az előkészítetlenül beadott beadványukat tárgyalták volna.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.