EUR: 323,26 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb X.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület

Egy lépéssel közelebb a megoldáshoz a Határ úton

Több pavilont és metrófeljárat melletti sátrat is elbontottak a Határ úti buszmegálló területén, amelyek évek óta akadályozzák a felújítási munkálatok befejezését és a terület átadását.

Négy év alatt sikerült elbontani a pavilont
( Fotó: Sáfár Tibor)

Elbontották a Határ úti végállomáson a közterület-használati engedély, tehát jogalap nélkül évek óta a közlekedési csomópont felújítási munkálatainak befejezését, ezzel a terület átadását is akadályozó sátrat, valamint a pavilonok egy részét − tájékoztatta lapunkat a kispest.info. Ezzel talán a tér és a buszmegálló is egy lépéssel közelebb került a kaotikus állapotok felszámolásához.


A villamosról még mindig ez a kép tárul elénk
( Fotó: Sáfár Tibor)

A lap emlékeztet, hogy a beruházás tervezését még 2012-ben, a megvalósítását pedig 2015-ben kezdte meg a fővárosi önkormányzat dr. György István akkori főpolgármester-helyettes és munkatársa, Dódity Gabriella, jelenlegi kispesti fejlesztéspolitikai tanácsnok kezdeményezésére. Akkor a kereskedők nagy részével meg is állapodtak abban, hogy még 2014-ben elhagyják a területet. A legtöbb pavilontulajdonos el is fogadta, hogy egy tulajdonosnak, ahogyan egy bérbe adott lakás tulajdonosának is, jogában áll meghatároznia, meddig kívánja bérbe adni ingatlanját, ebben az esetben a buszmegálló területét. Néhányan azonban jogellenesen, közterület-használati engedély nélkül is ott maradtak, nem törődve azzal, hogy ezzel Dél-Pest közlekedési csomópontjának felújítását hiúsítják meg.

Még mindig maradt lezárt terület és régi pavilon a téren
( Fotó: Sáfár Tibor)

Dr. György István – aki 2014 óta Budapest kormánymegbízottja – még 2016-ban megküldte a BKK részére jogi állásfoglalását, amellyel meg lehetne oldani a helyzetet. Eszerint a fővárosi önkormányzatnak a terület tulajdonosaként fel kellene lépnie az engedély nélkül továbbra is a közterületen tartózkodó kereskedőkkel szemben, akiknek pavilonjait hatósági tanú vagy közjegyző jelenlétében el lehetne bontani, hiszen a beruházás befejezése csak így biztosítható. Az ehhez fűződő közérdek pedig az álláspontja szerint magasabb rendű.


A kispest.info felidézte, hogy a tavaszi országgyűlési választás kampányában Kispest szocialista képviselői, Burány Sándor és Hiller István Gajda Péter (MSZP) polgármesterrel közösen sajtótájékoztatót tartottak a szakadó esőben, ahol bejelentették: kezdeményezik, hogy a Határ úti buszvégállomás legyen Kispest része, és majd a kerület rendet tesz a területen. Azóta bebizonyosodott, hogy ez csak kampányfogás volt, hiszen − mint írják − sem Burány, sem Hiller nem ment el az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának ülésére, ahol az előkészítetlenül beadott beadványukat tárgyalták volna.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.