EUR: 317,73 Ft
CHF: 280,72 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Egyértelmű javulást mutat a lakosság anyagi helyzete

A lakosság anyagi helyzete egyértelmű javulást mutat, 2010 óta 34 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek az elmúlt egy évben nem mindig fedezte a jövedelme a megélhetési költségeit – közölte a Pénziránytű Alapítvány az MTI-vel kedden.

Kitértek arra: az alapítvány megbízásából, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által kidolgozott módszertan szerint, a GfK 1000 fős reprezentatív kutatást végzett el, amelyben a magyar lakosság pénzügyi tájékozottságát és pénzügyi kultúráját mérték. A felmérés szerint a vizsgált időszakban egyre kevesebben csökkentették a kiadásaikat, illetve használták fel megtakarításaikat a napi kiadások fedezésére.


A kutatás szerint folyamatosan csökken azoknak az aránya, akik háztartási költségvetést készítenek. Az idén ez csupán a felmérésben résztvevők ötödére (21 százalék) volt jellemző, míg nyolc évvel ezelőtt minden harmadik válaszoló (32 százalék) tervezte meg bevételeit és kiadásait. A háztartási költségvetést készítők száma együtt mozog azokéval, akik az elmúlt egy évben úgy látták, hogy jövedelmük nem fedezi a kiadásaikat.

A pozitív tendencia a kutatás megállapítása szerint a megélhetési nehézségek enyhülésével van összefüggésben, amelynek hátterében a kedvezőbb munkanélküliségi, gazdasági növekedési és inflációs adatok, valamint a pozitív jövőkép térnyerése áll.

Közölték: tevékenységének eredményessége érdekében az alapítvány rendszeresen méri a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának helyzetét. A 2010-ben, 2015-ben, majd ebben az évben megismételt felmérés nyomon követhetővé teszi a változásokat, nemcsak a lakosság pénzügyi tudatosságának, hanem anyagi helyzetük megítélésének terén is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szánalmasan kevesen tüntettek

  Szánalmasan kevesen tüntettek

  Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szombatra meghirdetett ellenzéki demonstrációsorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák az országot.

 • Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Óriási volt az érdeklődés a Corvin mozi székei iránt, ugyanis péntek délelőtt 10 és 12 óra között hatalmas tömeg állt sorba, hogy az 1000 forintos régi moziszékekből legalább egyet hazavihessen.

 • A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A magyar emberek 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.