EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Egyre jobban bánunk a kutyáinkkal

Hazánkban minden harmadik emberre, tehát minden háztartásra jut egy kutya egy 2017-es felmérés szerint. Dr. Csányi Vilmos etológus szerint amellett, hogy sok kutyát tartanak a magyarok, egyre jobban fejlődnek az állattartási szokásaink is.

Romániában, Csehországban és Lengyelországban tartják a legtöbb kutyust, majdnem minden második emberre jut egy eb, vagyis a háztartások felében kettőt is tartanak, hasonló a helyzet Portugáliában és Írországban. Ám ez teljesen logikus dr. Csányi Vilmos etológus professzor szerint.


Csányi Vilmos etológus, Fotó: MTI

– Ahol az embereknek érzelmi támaszra van szükségük, ott magasabbak ezek a számok. Az emberek morcosak, frusztráltak és gorombák, és ha olyan szeretetet akarnak, ami nem köti le őket teljesen és nem változtatja meg az életüket, akkor vesznek egy kutyát – magyarázta Csányi.

– Ez egy pozitív dolog, mert aki egy kutyával jól bánik, mert viszonozza azt, amit kap, attól ő is egy kicsit jobb lesz. Nálunk rengeteg kutyát tartottak a rendszerváltás előtt, a velük való bánásmód azóta rengeteget változott. Erre nagyon jó példa az a változás, amit két fiatal állatkínzási esete indított el, amiből társadalmi botrány lett. Akkor teljesen spontán módon aláírásgyűjtés indult, aminek hatására megváltoztatták az állatvédelmi törvényt. Harminc-negyven évvel ezelőtt ez senkit nem érdekelt volna – mondta az etológus, aki szerint az utcán is jóval kevesebb kutyapiszkot látni, mint húsz évvel ezelőtt.


– Az a fajta törődés, amit állatokkal szemben tanúsítunk, meggyőződésem, hogy áttevődik az emberekkel szembeni viselkedésünkre. Ha gyerekek kutya mellett nőnek fel, megszokják, hogy milyen főnöknek lenni, hogy nem lehet visszaélni a másik lény érzéseivel, nem lehet durván bánni a beosztottal, mert az egyrészt harap, másrészt elront egy kapcsolatot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.