EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,61 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Ózd

Egyre népszerűbb a csernelyi derelye

Hatodik alkalommal tartották meg Csernely községben a krumplitöltelékes túrós derelye ünnepét, de a gasztronómiai programon több, a Borsod Megyei Értéktárba felvett ételt is meg lehetett kóstolni.

Ami Borsodnádasdnak a molnárkalács, Kissikátornak a gomba, Borsodszentgyörgynek a túrós lepény, az Csernelynek a krumplitöltelékes túrós derelye. A HÍR-védjegyes ételt az 1800-as években készítették el először a helyiek, a hozzávalókat (burgonya, tej, túró, tojás, zsír) maguk termelték meg vagy állították elő egykoron a falusi családok. A lassan feledésbe merülő receptet a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesületének tagjai hozták vissza a köztudatba. Kemény munkával, nagy lelkesedéssel mára elérték, hogy fesztiváljukra sok százan látogatnak el, éhesen pedig senki nem távozik tőlük.


Fotó: Lokál
Több száz adag derelye fogyott el a fesztiválon

– Szeretem Csernelyt! De nem vagyok ezzel egyedül, egyesületünk valamennyi tagja így érez, ezért tudjuk nagy szívvel és szeretettel készíteni a derelyét. Az elmúlt évek kemény munkájának eredményeképpen sok településre meghívást kaptunk már az ételünkkel, ami mindenhol nagy tetszést aratott – mondta el Csorba Istvánné, a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesületének vezetője.

Fotó: Lokál
 Csernelyben az emődi pincegazdákkal is lehetett találkozni

A VI. Derelye Fesztiválon azonban nem csupán a település jelképének számító finomság várta az érdeklődőket, a B.-A.-Z. Megyei Értéktárba felvett egyéb ételeket – úgymint az emődi tehéntáncot, az arnóti lakodalmas kalácsot vagy épp a cigándi apróbélest – is meg lehetett kóstolni a sátraknál.


Fotó: Lokál
Riz Gábor (balra) és a derelyések vezetője, Csorba Istvánné a jövőbeni lehetőségekről is beszélgetett

– Nincs még egy olyan platform a megyében, ami a korlátozott erőforrásaik ellenére is ilyen lelkiismeretesen és ekkora küldetéstudattal törekedne saját értékei megóvására, mint a csernelyi derelyések. Az a tevékenység, amit az egyesület tagjai végeznek annak a generációk óta élő gasztronómiai tradíciónak az ápolása, amely Csernelyt kiemeli a városok és falvak sokaságából – fogalmazott fesztiválnyitó köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Értéktár Bizottság elnöke. A rendezvényre érkezett Fónagy János parlamenti államtitkár a csernelyiek meghívását elfogadó és saját – Megyei Értéktárba felvett – terméküket bemutató egyesületek vezetőinek emléklapot adott át, Riz Gábor országgyűlési képviselő pedig a „derelyések” tenni akarását és eddigi sikereit emelte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.