EUR: 332,45 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Ózd

Egyre népszerűbb a csernelyi derelye

Hatodik alkalommal tartották meg Csernely községben a krumplitöltelékes túrós derelye ünnepét, de a gasztronómiai programon több, a Borsod Megyei Értéktárba felvett ételt is meg lehetett kóstolni.

Ami Borsodnádasdnak a molnárkalács, Kissikátornak a gomba, Borsodszentgyörgynek a túrós lepény, az Csernelynek a krumplitöltelékes túrós derelye. A HÍR-védjegyes ételt az 1800-as években készítették el először a helyiek, a hozzávalókat (burgonya, tej, túró, tojás, zsír) maguk termelték meg vagy állították elő egykoron a falusi családok. A lassan feledésbe merülő receptet a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesületének tagjai hozták vissza a köztudatba. Kemény munkával, nagy lelkesedéssel mára elérték, hogy fesztiváljukra sok százan látogatnak el, éhesen pedig senki nem távozik tőlük.


Fotó: Lokál
Több száz adag derelye fogyott el a fesztiválon

– Szeretem Csernelyt! De nem vagyok ezzel egyedül, egyesületünk valamennyi tagja így érez, ezért tudjuk nagy szívvel és szeretettel készíteni a derelyét. Az elmúlt évek kemény munkájának eredményeképpen sok településre meghívást kaptunk már az ételünkkel, ami mindenhol nagy tetszést aratott – mondta el Csorba Istvánné, a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesületének vezetője.

Fotó: Lokál
 Csernelyben az emődi pincegazdákkal is lehetett találkozni

A VI. Derelye Fesztiválon azonban nem csupán a település jelképének számító finomság várta az érdeklődőket, a B.-A.-Z. Megyei Értéktárba felvett egyéb ételeket – úgymint az emődi tehéntáncot, az arnóti lakodalmas kalácsot vagy épp a cigándi apróbélest – is meg lehetett kóstolni a sátraknál.


Fotó: Lokál
Riz Gábor (balra) és a derelyések vezetője, Csorba Istvánné a jövőbeni lehetőségekről is beszélgetett

– Nincs még egy olyan platform a megyében, ami a korlátozott erőforrásaik ellenére is ilyen lelkiismeretesen és ekkora küldetéstudattal törekedne saját értékei megóvására, mint a csernelyi derelyések. Az a tevékenység, amit az egyesület tagjai végeznek annak a generációk óta élő gasztronómiai tradíciónak az ápolása, amely Csernelyt kiemeli a városok és falvak sokaságából – fogalmazott fesztiválnyitó köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Értéktár Bizottság elnöke. A rendezvényre érkezett Fónagy János parlamenti államtitkár a csernelyiek meghívását elfogadó és saját – Megyei Értéktárba felvett – terméküket bemutató egyesületek vezetőinek emléklapot adott át, Riz Gábor országgyűlési képviselő pedig a „derelyések” tenni akarását és eddigi sikereit emelte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.