2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Győr

Egyre több az automata öntözőrendszer

Automata öntözőrendszerek telepítésének nagyszabású programját jelentette be nemrég Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester.

A modern és hatékony városüzemeltetés egyre inkább szükséges műszaki megoldása az automata öntözőrendszer, amit a globális éghajlatváltozás is indokolttá tesz. Az egyre gyakoribb szárazság miatt a közterületeken is szükséges a rendszeres öntözés, hiszen az idei április az elmúlt száz év legmelegebbike volt, de a rekordok májusban is megdőltek. Tavasszal több alkalommal 30 fok fölé szökött a hőmérséklet. Az időjárás hosszú távú változásához alkalmazkodni kell, így szükség van a korszerű és automatizált öntözőrendszerekre – mondta el a politikus.


Egyre nagyobb a szárazság, egyre többet kell öntözni
Fotó: Marcali Gábor

Most Révfaluban – a Mosoni-Duna partján, a Kossuth és a Jedlik híd közötti – mintegy 5700 négyzetméter nagyságú füves zöldterület került sorra, ahol a múlt héten helyezték üzembe az automata öntözőrendszert. A gyep ezentúl – programozottan – a hajnali órákban kap majd vizet, hiszen a hőmérsékleti viszonyok ekkor a legideálisabbak a locsoláshoz. A rendszer esőérzékelős, így csapadék esetén nem kapcsol be. A beruházásnak köszönhetően az igényes utcabútorokkal felszerelt, felújított rakpart és közkedvelt vízparti sétány környezetében az összefüggő zöldterület esztétikailag jobban illeszkedik majd a megszépült környezetbe.

A gyep ezentúl programozottan a hajnali órákban kap majd vizet
Fotó: Marcali Gábor

A rakparti helyszín befejezését követően kezdődik az automata öntözőrendszer kiépítése a városon átmenő, nagy forgalmú Szent István úton, a forgalmi sávokat elválasztó középső, ugyancsak megszépített zöldsávban, ahol egyedi cserjék és fák virágokkal együtt díszítik az utat. Az automata öntözőrendszerek telepítésének programja ezt követően is folytatódik az adyvárosi tónál, az ülőkövek környezetében lévő területen, a Barátság Sportparkban és jövőre több városrészben is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.