2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Belföld

Egyre több nő jelentkezik járművezetőnek a BKV-nál

Mintegy tíz százalékkal nőtt az elmúlt években a villamosvezetőnek jelentkezők között a nők aránya, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a villamosok 40 százalékát nők vezetik a fővárosban – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) a Világgazdaságot.

A társaság 3800 járművezetőt foglalkoztat főállásban: autóbuszon és trolibuszon 2550, villamoson 940, metrón 323 sofőr dolgozik. A női járművezetők jelenléte nemcsak a villamosokon erős, a metróvezetői állomány 30 százaléka szintén nő, trolibuszokon 10, míg autóbuszokon csupán 3 százalék az arányuk – írta csütörtöki számában a lap.


A vállalattól évente 150-200 járművezető, a teljes állomány durván 5 százaléka megy nyugdíjba, a kiesőket pedig nehéz pótolni, mivel a képzett járművezető hiányszakmának számít. A társaságnál nincs létszámhiány, de a megrendelt szolgáltatásokat csak túlórákkal és beugró sofőrökkel tudja teljesíteni a BKV – írta a lap. A fővárosi cég nemrég kampányt indított elsősorban az autó- és trolibuszvezetői létszám növelése érdekében.

Kapcsolódó Cikkek