2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Egyre zavarosabbak a Jobbik pénzügyei

Egyre kevésbé érthető, hogy mit mire költött a Jobbik a kampányidőszakban. A párt új, módosított kampánybeszámolót tett közzé a július 30-i Hivatalos Értesítőben Sneider Tamás pártelnök aláírásával. 

Legalább hatmillió forintnyi eltérés van az új, határidőn túl beérkezett beszámolóban az előzőhöz képest, csak a kampánykiadások rovatban – írta meg a Magyar Hírlap. Nem lehet tudni, hogy a késés milyen következménnyel jár, azonban ezzel azt is beismerte a Jobbik, hogy korábbi beszámolójukban nem valós adatok szerepeltek.


Pintér Tamás, Z. Kárpát Dániel, Szilágyi György frakcióvezető-helyettes és Volner János frakcióvezető-helyettes, jobbikos képviselők
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem pontos az eredete a nyolcvannégymillió forintos hitelnek sem, mivel korábban Sneider Tamás pártelnök arról panaszkodott, hogy semmilyen pénzintézettől sem számíthatnak pénzügyi segítségre. Most mégis szerepel a beszámolójukban ilyen tétel, igaz, a két elszámolás közt eltelt három hétben a hitel összege egymillió forinttal csökkent. Elképzelhető, hogy ez a tétel a Magyar Postával szemben fennálló mintegy ötvennyolcmilliós tartozást takarja, amit a Jobbik közel százmillióról tornázott le, ám akkor vagy arról, vagy az épp aktuális összegről kellett volna beszámolniuk.

Hegedűs Lórántné, a Jobbik alelnöke néhány napja egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azért kellett új beszámolót készíteniük, mert voltak olyan számlák, amelyeket később küldtek be a szervezetek. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik számla nélkül fizetett ezeknek a szervezeteknek, vagy később vették át a számlákat, kampányidőszakon kívül, az akkor teljesített kifizetéseket viszont nem kell feltüntetni a kampánybeszámolóban.


Ez egyébként feltűnően egybecseng az Állami Számvevőszék által a Jobbik Magyarország Alapítványnál feltárt szabálytalanságokkal. A Lokál néhány napja számolt be róla, hogy a vizsgálat szerint a Jobbik Magyarországért Alapítványnál a ráfordítások elszámolása 2016-ban nem volt szabályszerű, mert a könyvelésben elszámolást megalapozó számlák nélkül rögzített tranzakciókat.

Az Állami Számvevőszék július elején kezdte meg a pártok kampányelszámolásainak ellenőrzését, az erről szóló jelentést pedig legkésőbb tavasszal közzéteszik – mondta el Horváth Bálint sajtószóvivő a Magyar Hírlapnak.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Múlt csütörtökön rendezte az Országos Bírósági Hivatal a Juhász Andor emléknapot, amely keretében belül a sajtó munkatársai meglátogatták a Magyar Igazságügyi Palotát.

 • Brüsszel megnyitná a határokat

  Brüsszel megnyitná a határokat

  Kövér László volt a vendége az ECHO TV Bayer Show című műsorának hétfőn. Az Országgyűlés elnöke kifejtette Ujhelyi István hazaárulása kapcsán, hogy a hülyeség demokratikus jog, míg nem ütközik törvénybe.

 • Bikinik a tengerfenékről

  Bikinik a tengerfenékről

  Kát magyar lány úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott maradnak, és bikiniket gyártanak belőle.