EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Belföld

Egyre zavarosabbak a Jobbik pénzügyei

Egyre kevésbé érthető, hogy mit mire költött a Jobbik a kampányidőszakban. A párt új, módosított kampánybeszámolót tett közzé a július 30-i Hivatalos Értesítőben Sneider Tamás pártelnök aláírásával. 

Legalább hatmillió forintnyi eltérés van az új, határidőn túl beérkezett beszámolóban az előzőhöz képest, csak a kampánykiadások rovatban – írta meg a Magyar Hírlap. Nem lehet tudni, hogy a késés milyen következménnyel jár, azonban ezzel azt is beismerte a Jobbik, hogy korábbi beszámolójukban nem valós adatok szerepeltek.


Pintér Tamás, Z. Kárpát Dániel, Szilágyi György frakcióvezető-helyettes és Volner János frakcióvezető-helyettes, jobbikos képviselők
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem pontos az eredete a nyolcvannégymillió forintos hitelnek sem, mivel korábban Sneider Tamás pártelnök arról panaszkodott, hogy semmilyen pénzintézettől sem számíthatnak pénzügyi segítségre. Most mégis szerepel a beszámolójukban ilyen tétel, igaz, a két elszámolás közt eltelt három hétben a hitel összege egymillió forinttal csökkent. Elképzelhető, hogy ez a tétel a Magyar Postával szemben fennálló mintegy ötvennyolcmilliós tartozást takarja, amit a Jobbik közel százmillióról tornázott le, ám akkor vagy arról, vagy az épp aktuális összegről kellett volna beszámolniuk.

Hegedűs Lórántné, a Jobbik alelnöke néhány napja egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azért kellett új beszámolót készíteniük, mert voltak olyan számlák, amelyeket később küldtek be a szervezetek. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik számla nélkül fizetett ezeknek a szervezeteknek, vagy később vették át a számlákat, kampányidőszakon kívül, az akkor teljesített kifizetéseket viszont nem kell feltüntetni a kampánybeszámolóban.


Ez egyébként feltűnően egybecseng az Állami Számvevőszék által a Jobbik Magyarország Alapítványnál feltárt szabálytalanságokkal. A Lokál néhány napja számolt be róla, hogy a vizsgálat szerint a Jobbik Magyarországért Alapítványnál a ráfordítások elszámolása 2016-ban nem volt szabályszerű, mert a könyvelésben elszámolást megalapozó számlák nélkül rögzített tranzakciókat.

Az Állami Számvevőszék július elején kezdte meg a pártok kampányelszámolásainak ellenőrzését, az erről szóló jelentést pedig legkésőbb tavasszal közzéteszik – mondta el Horváth Bálint sajtószóvivő a Magyar Hírlapnak.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek