2019. február 17., vasárnap
Donát

Életmód

Együtt kínoz a parlagfű és a gyümölcs

Vörös szem és orr, gyakori tüsszögés, orrfújás, nyálkahártyakínok – aki parlagfű-allergiás, ilyenkor sokat szenved ezektől. Ráadásul sokak életét teszi pokollá a keresztallergia, ami viszont elkerülhető, ha tudjuk, mi váltja ki.

A parlagfűszezon általában július második felétől októberig tart, de azzal riogatnak a klímakutatók, hogy a felmelegedés ezt az időszakot meghosszabbíthatja. A keresztallergia esetében zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása váltja ki a tüneteket. A parlagfű pollenjei gyümölcs- és zöldségproteinekhez kapcsolódnak, emiatt hisztamin szabadul fel a szervezetben, és enyhe fokú helyi gyulladás következik be.

Fotó: Profimedia, Alamy

Az allergének gyakran megsemmisülnek a különböző ételkészítési eljárások során, a legtöbb keresztallergiás reakció nyers zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztásakor jelentkezik.

Azoknál, akik a parlagfűre allergiásak, a következő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása okozhat problémát: banán, dinnyefélék (sárga-, görög- és mézdinnye), cukkini, articsóka, uborka, paprika, valamint napraforgóolaj és napraforgómag. A bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat azoknál, akik a parlagfű pollenjeire érzékenyek. Ez azért is nehezítheti meg az allergiások életét, mert a gyümölcsök és zöldségek szezonja jóval korábban kezdődik, mint ahogy a parlagfű pollenjei a levegőbe kerülnének.

Forrás: Public Domain Pictures

Kapcsolódó Cikkek

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

 • Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.

 • Mit együnk tél végén?

  Mit együnk tél végén?

  Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.