EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Életmód

Együtt kínoz a parlagfű és a gyümölcs

Vörös szem és orr, gyakori tüsszögés, orrfújás, nyálkahártyakínok – aki parlagfű-allergiás, ilyenkor sokat szenved ezektől. Ráadásul sokak életét teszi pokollá a keresztallergia, ami viszont elkerülhető, ha tudjuk, mi váltja ki.

A parlagfűszezon általában július második felétől októberig tart, de azzal riogatnak a klímakutatók, hogy a felmelegedés ezt az időszakot meghosszabbíthatja. A keresztallergia esetében zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása váltja ki a tüneteket. A parlagfű pollenjei gyümölcs- és zöldségproteinekhez kapcsolódnak, emiatt hisztamin szabadul fel a szervezetben, és enyhe fokú helyi gyulladás következik be.

Fotó: Profimedia, Alamy

Az allergének gyakran megsemmisülnek a különböző ételkészítési eljárások során, a legtöbb keresztallergiás reakció nyers zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztásakor jelentkezik.

Azoknál, akik a parlagfűre allergiásak, a következő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása okozhat problémát: banán, dinnyefélék (sárga-, görög- és mézdinnye), cukkini, articsóka, uborka, paprika, valamint napraforgóolaj és napraforgómag. A bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat azoknál, akik a parlagfű pollenjeire érzékenyek. Ez azért is nehezítheti meg az allergiások életét, mert a gyümölcsök és zöldségek szezonja jóval korábban kezdődik, mint ahogy a parlagfű pollenjei a levegőbe kerülnének.

Forrás: Public Domain Pictures

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.