EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Debrecen

Együttműködés új célokkal

Protonterápiás intézetet hoz létre a Debreceni Egyetem a Rusatom Nemzetközi Hálózattal korábban aláírt megállapodása alapján – ez az egyik első lépése annak az együttműködésnek, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetével (Atomki) kötött az intézmény.

A Debreceni Egyetem és az Atomki 18 éves múltra visszavezethető együttműködését aktualizáljuk a mai szándéknyilatkozattal. Ősszel megkezdjük egy protonterápiás intézet létrehozását, amelynek működtetéséhez az orvosi mellett jelentős nukleáris, fizikai háttérre is szükségünk van. Emellett az alapkutatás és az innováció összekapcsolása révén stratégiai partnereinktől olyan feladatokat kapunk, amelyeket az egyetem és az Atommagkutató szakemberei közösen tudnak majd megoldani ismertette a dokumentum részleteit Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, majd hozzátette: az alapkutatás és az innováció összekapcsolásával olyan együttműködési rendszer, innovációs lánc alakul majd ki, amely az ipar versenyképességének növelését szolgálja.


Szilvássy Zoltán rektor (középen) elmondta, az alapkutatás és az innováció összekapcsolása az ipar versenyképességének növelését is szolgálja

A Debreceni Atommagkutató Intézet tulajdonképpen megalapítása óta, 65 éve szimbiózisban él az egyetemmel. Szoros szakmai kapcsolatot tartunk fenn az Informatikai, a Természettudományi és Technológiai, valamint az agrárkarral, több doktori iskola munkájában veszünk részt, PhD-hallgatókat képzünk, és az oktatásba is bekapcsolódtunk. Mivel intézetünk alapvető feladata a nukleáris kutatások folytatása, teljes szakmai bázisunkkal csatlakozunk a most kitűzött új célokhoz – mondta Dombrádi Zsolt, az Atomki igazgatója.

Az egyetem kancellárja, Bács Zoltán jelentős előrelépésnek tartja, hogy egy akadémiai kutatóintézet egy egyetemmel és ipari szereplőkkel együttműködve alapkutatások mellett alkalmazott kutatásokat is indít, cégek által felvetett problémák megoldására. Példaként említette, hogy az Atomkiban a nukleáris vizsgálatok mellett már olyan anyagtudományi kutatásokat is végeznek, amelyek az autóipar számára hozhatnak eredményeket.


A Debreceni Atommagkutató Intézet megalapítása óta, 65 éve szimbiózisban él az egyetemmel

A Debreceni Egyetem az elmúlt évben számos stratégiai megállapodást kötött az energetikai szektor nagyvállalataival, többek között a Ganz vállalatcsoporttal. Az ipari szereplők számára a hatékonyabb kutatási tevékenység kiemelt fontosságú. – A Debreceni Egyetem és az Atommagkutató Intézet összefogása rendkívüli perspektívát jelent a Ganz Engineering anyagtudományi, nukleáris energetikai problémáinak megoldásához, és a versenyképességre is jelentős hatást gyakorol – értékelt Szitár-Csanádi Attila, a Rosatom leányvállalatának igazgatója. Szitár-Csanádi Attila arról is beszélt,  hogy a Debreceni Egyetemmel tavaly óta fennálló kapcsolat eredményessége már kimutatható, nemrég például ennek köszönhetően tudtak mindössze három napon belül elhárítani egy indiai atomerőműben jelentkezett anyagproblémát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Irány a színház! Lessünk be a kulisszák mögé!

  Irány a színház! Lessünk be a kulisszák mögé!

  Harmincnégy színház részvételével, mintegy 200 programmal várja az érdeklődőket szombaton a Színházak Éjszakája. A teátrumok nem csak előadásokkal készülnek, hanem kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programon is részt lehet venni.

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.