2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Szeged

Eladó a Fonógyári úti szégyenfolt egy része

Aki a Bajai út felől érkezik városunkba, az a Szeged tábla után egy régóta kihasználatlanul álló, félkész ingatlant, valamint két lepusztult épületet láthat a Fonógyári úton, az egykori téglagyár mellett. Az elmúlt években folyamatosan váltották egymást a tulajdonosok – egyik sem tudta megvalósítani a terveit, és a jelenlegi tulaj is szeretné minél előbb értékesíteni a területet.

Amióta az eszemet tudom, a Fonógyári úti téglagyár mindig is lepusztultan állt. Egyes városi legendák szerint régebben – ironikus módon – gyakran jártak oda emberek, hogy a mozdítható és használható téglát az éj leple alatt hazacsempésszék. Mára azonban ez az abszurd helyi szokás megszűnt, és napjainkban már a madár se jár erre.


A düledező ház lehangoló látványt nyújt

A főépület ablakai betörtek, a tetőn egy nagyobb bokor ágaskodik, a drótkerítést benőtte a méteres gaz. A düledező ház a másik oldalról még lehangolóbb látványt nyújt, de szerencsére ezt nem látják a gazdzsungeltől a Fonógyári úton közlekedők. Az épület alapzatánál szeméthegyek tornyosulnak, található itt elhasznált pótkerék, de még kitépett autóülés is. A legtöbb szégyenfolthoz hasonlóan az elmúlt években itt is elemükben voltak a graffitisek.

A főépület mögött van egy tábla, rajta a felirat: Belépni tilos! Balesetveszély! Kamerával megfigyelt terület! Ebben az esetben az újságírókra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra, így úgy döntöttünk Ferivel, hogy nem megyünk tovább a törmelékkel teli és kavicsrengetegben. Inkább szemügyre vettük a téglagyár tőszomszédságában álló két lepusztult épületet.


Családi vállalkozás helyett évtizedes szégyenfolt

A kavicsrakások árnyékában megbújó két épület még a téglagyárnál is rosszabb állapotban van. Mindkettőnek hiányzik a teteje, a vakolat rég lepergett róluk, és puskagolyó ütötte lyukakhoz hasonló nyomok törik meg az épületek falainak folytonosságát. A két lepusztult épülettől nem messze egy jobb állapotban lévő ingatlan áll, amelynek az építését nem fejezték be.

A ház előtti kerítésen egy molinó jelzi, hogy a terület kiadó. Érdeklődő szándékkal felkerestük a telek tulajdonosát, aki a neve elhallgatását kérte tőlünk.

Ha jól számolom, akkor mi vagyunk az ötödik tulajdonosok. Úgy tudom, hogy aki elkezdte építeni a házat, csődbe ment, utána a Szatmári cégé volt a terület, de akkor a repülőtér miatt építési tilalom volt érvényben, ezért nem tudta befejezni  a beruházást, amit eltervezett. Mi szerettünk volna egy családi vállalkozást indítani itt, de sajnos a sors közbeszólt, és megváltoztak a szándékaink. A napokban lecseréljük a molinót kiadóról eladóra, ugyanis szeretnénk értékesíteni a területet – avatott be minket a telek tulajdonosa, majd hozzátette: a reptér védelmi zónáját azóta visszavezették a vasúti sínekig, így már nincs jogi akadálya az építkezésnek.

Hogy lesz-e olyan befektető, aki lát fantáziát ebben a területben, egyelőre nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy mikorra tűnik el a város egyik legcsúfabb szégyenfoltja a Fonógyári útról.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek