EUR: 323,51 Ft
CHF: 285,35 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Elítéltek dolgoztak a kórházban

A baracskai börtönben jogerős büntetésüket töltő fogvatartottak a Szent János Kórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztályán jóvátételi munkavégzés keretében felújítják a foglalkoztató helyiségeket.

A baracskai elítéltek augusztus eleje óta dolgoznak a kórházban, ahol vízvezeték-szerelési munkákat végeznek, kicserélik a nyílászárókat is, emellett burkolnak, festenek, így az elítéltek közel 500 munkaórával járulnak hozzá a beteg gyermekek gyógyulásához. A helyreállító (resztoratív) gyakorlatok alkalmazása a szabadságvesztés-büntetésüket töltő, tettüket megbánó fogvatartottaknak nyújtanak lehetőséget arra, hogy a bűncselekmények közvetlen sértettjei helyett a normaszegéssel közvetetten sértett helyi közösség számára végezzenek szimbolikus jóvátételt. A jóvátételi munka további különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben”, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.


Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Valamennyi börtönben működnek jóvátételi programok, nagyon sokan keresik meg az intézeteket, de az intézetek is ajánlják segítségüket, ahol tudják: óvodák, játszóterek, gyermekotthonok, iskolák felújításában vesznek részt a rabok, de több kórházban is jártak már az elítéltek, ahol kórtermeket, műtőket festettek ki, újítottak fel. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele.

Kapcsolódó Cikkek

 • Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Múlt csütörtökön rendezte az Országos Bírósági Hivatal a Juhász Andor emléknapot, amely keretében belül a sajtó munkatársai meglátogatták a Magyar Igazságügyi Palotát.

 • Brüsszel megnyitná a határokat

  Brüsszel megnyitná a határokat

  Kövér László volt a vendége az ECHO TV Bayer Show című műsorának hétfőn. Az Országgyűlés elnöke kifejtette Ujhelyi István hazaárulása kapcsán, hogy a hülyeség demokratikus jog, míg nem ütközik törvénybe.

 • Bikinik a tengerfenékről

  Bikinik a tengerfenékről

  Kát magyar lány úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott maradnak, és bikiniket gyártanak belőle.