EUR: 327,47 Ft
CHF: 291,97 Ft
2019. május 23., csütörtök
Dezső

Egyéb Pécs

Előbb ért véget a dinnyeszezon az Ormánságban

Az idén a megszokottnál két héttel korábban ért véget a görög- és sárgadinnye szezonja Vajszlón. A termés mennyisége közepes volt, a minősége viszont átlagon felüli, a felvásárlási árak pedig a tavalyihoz hasonlóan alakultak.

Rab Tamás dél-baranyai gazdálkodó elmondta: a Vajszlón és környékén mintegy 50-60 hektáron termesztett görög- és sárgadinnyét mostanra teljesen leszüretelték, mindössze néhány mázsányi még értékesíthető termés maradt a vajszlói gazdáknál. A három hektáron gazdálkodó termelő ennek okai között elsősorban a szokatlanul meleg tavaszi időjárást említette. Emiatt a fóliás dinnye szürete a szokásos július végi helyett június közepére esett, később ugyanennyivel korábban takarították be a szabadföldi növények termését is – hangsúlyozta Rab Tamás, aki jelezte: hagyományosan augusztus 20-áig szokott tartani a dinnyeszezon. Idén a meleg tavaszt követő hűvös kora nyári idő miatt a dinnyenövény beporzása – szakkifejezéssel: kötése – elmaradt az optimálistól, ami a termés mennyiségének csökkenését eredményezte. A gazdáknak kártevők ellen is védekezniük kellett, a minőség ugyanakkor átlagon felüli volt.


Hektáronként idén mintegy 600 mázsa görögdinnye termett, ami közepesnek mondható.

A felvásárlási árra térve közölte: a szezon elején, június végén, július elején kilónként 150–180 forint volt, a szedhető mennyiség növekedésével párhuzamosan később 70–80, július végére pedig 60 forintra csökkent. Rab Tamás értékelése szerint az árak hasonlóan alakultak, mint tavaly, ugyanakkor eredménynek nevezte, hogy ebben az évben könnyebben tudták tartani a 60 forintos kilónkénti árat.

Vajszlón és környékén körülbelül 10 gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel, az egész Ormánságban pedig mintegy 100–150 hektáron termesztik a dinnyét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége

    Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége

    Továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége, a hazai bankrendszer intézményei egy jelentős negatív makrogazdasági sokk esetén is megfelelnének a szabályozói elvárásoknak – derül ki a jegybank csütörtökön közzétett Pénzügyi stabilitási jelentéséből.

  • Ismét Szalay Ferenc a kosárlabda-szövetség elnöke

    Ismét Szalay Ferenc a kosárlabda-szövetség elnöke

    További négy évre választották meg Szalay Ferenc polgármestert a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) elnökének. A politikus – aki korábban NB I-es kosárlabdázó volt és szakedzői képesítése is van – már kilenc éve tölti be az elnöki posztot: először 2010-ben választották meg öt évre, majd 2015-ben további négy évre.