EUR: 323,19 Ft
CHF: 287,30 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Elrendelték az emberöléssel gyanúsított iraki férfi átadását

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását annak az iraki férfinak, akit emberölés és lopás bűntette miatt kerestek a francia hatóságok, és akit az ideiglenes biztonsági határzár kerítésének átmászása közben fogtak el a rendőrök.

A Fővárosi Törvényszék keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a férfi ellen azért bocsátottak ki európai elfogatóparancsot, mert a rendelkezésre álló adatok alapján augusztus 8-án több késszúrással megölt egy férfit Franciaországban, majd eltulajdonított egy személygépkocsit is.


Mint írták, a törvényszék az átadási eljárás során az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálja, vagyis a bíróság abban nem hozhat döntést, hogy a terhelt az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeket valóban elkövette-e.

Hozzátették: a férfi a tárgyaláson beleegyezett az egyszerűsített átadásába, és a specialitás szabálya alkalmazásának jogával is élni kívánt, ennek értelmében vele szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás.


A Fővárosi Törvényszék a francia hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy az átadás feltételei fennállnak, így hétfői végzésével elrendelte a terhelt egyszerűsített átadási letartóztatását és átadását a francia igazságügyi szerveknek. A terheltet a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül át kell adni, amennyiben ezen időpontig nem veszik át, az átadási letartóztatása megszűnik. A végzés végleges.

A 22 éves férfit a Bács-Kiskun megyei határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár kerítésének átmászása közben fogták el a rendőrök. A rendőrség akkor azt közölte, a férfi a kerítésen átmászva akarta elhagyni Magyarország területét. Az eljárás során derült ki, hogy a francia hatóság emberölés miatt nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A nyomozók az iraki férfi által használt francia rendszámú gépkocsit is lefoglalták.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meg kell változtatni Magyarország “leányvállalat-ország” arculatát

    Meg kell változtatni Magyarország “leányvállalat-ország” arculatát

    Meg kell változtatni Magyarország “leányvállalat-ország” arculatát, meg kell teremtetni az ideális környezetet, melyben az innovatív termékfejlesztési folyamatokat Magyarországon, magyar munkaerővel végezhetik el a vállalatok – mondta Palkovics László innovciós és technológiai miniszter egy szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

  • Abszurd vádakkal támadják Magyarországot

    Abszurd vádakkal támadják Magyarországot

    Abszurd vádakkal támadják Magyarországot – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Frankfurter Allegmeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap keddi számában.

  • Egymással szemben állt meg két vonat Zalában

    Egymással szemben állt meg két vonat Zalában

    Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalaegerszegről, a szemből érkező szerelvénnyel együtt azonban biztonságos távolságra megálltak egymástól – közölte a MÁV Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI megkeresésére.

  • Párizs és Berlin számíthat Budapestre a Nyugat-Balkán fegyvermentesítésében

    Párizs és Berlin számíthat Budapestre a Nyugat-Balkán fegyvermentesítésében

    Franciaország és Németország továbbra is számíthat Magyarországra a kézi- és könnyűfegyverek elterjedése elleni ENSZ-program sikerre vitelében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a programmal kapcsolatos francia-német koordinációs kezdeményezésről kedden Párizsban megrendezett konferencián felszólalva.