EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Szolnok

Elstartolt a Parti-túra

Augusztus 4-ével elkezdődött a nyár egyik legizgalmasabb rendezvénye, amely ma már szolnoki helyett inkább régiós eseménynek tekinthető: a Szolnoki Szimfonikus Zenekar nagyszabású koncertsorozatáról van szó, amely idén már hetedik alkalommal szórakoztatja a komolyzene kedvelőit több helyszínen, egy egész hónapon át.

A fesztivál első programja az úgynevezett Barátság Gála volt a Hild téren, amely  Yuza és Szolnok 35 éves testvérvárosi kapcsolata előtt tisztelgett. A hangversenyen japán és magyar művészek zenéltek együtt a híres japán karmester, Izaki Masahiro vezényletével, és olyan autentikus hangszereket is megszólaltattak, mint a japán taiko dob vagy a hagyományos kagylókürt. Az est kísérőprogramja egy fotókiállítás volt Japán zenész szemmel címmel, amely a zenekar japán turnéin készült fotókat mutatta be.


Augusztus 9-én Mezőtúron folytatódott a koncertsorozat, ahol templomi koncertet adtak a szimfonikusok. Műsorukban helyet kapott egy Vivaldi- és három Mozart-mű is, Dobszay Péter vezényletével.

Lapzártánk után valószínűleg a fesztivál legjobban várt koncertje, a Neoton Klasszikusok is lezajlott; a Parti-túra augusztus 12-ei koncertjén a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a híres magyar popzenekar, a Neoton Família muzsikált közösen a Tiszai hajósok terén. Azok számára, akik lemaradtak róla, jó hír, hogy ugyanez az előadás augusztus 18-án megismétlődik a törökszentmiklósi Ipolyi Kulturális Központ parkolójában.


A Parti-túra augusztus 31-én zárja a nyarat, addig pedig még öt alkalommal láthatja őket a nagyközönség.

Programok

Augusztus 18. 18 óra, Szolnok, Tiszai hajósok tere: Lúdas Matyi – gyermekelőadás a Szolnoki Szimfonikusok és a Minerva Bábcsoport előadásában. Kísérő rendezvények: 17 órakor Mesekönyv-bemutató, 17.30-kor Hangszersimogató.

Augusztus 18. 20 óra, Törökszentmiklós, Ipolyi Kulturális Központ parkoló: Neoton Klasszikusok – a Szolnoki Szimfonikusok és a Neoton együttes közös koncertje. Kísérő rendezvények: 19 órakor Japán zenész szemmel – válogatás a zenekar japán turnéinak fotóanyagából. Megtekinthető augusztus hónapban.

Augusztus 20. 20 óra, Karcag, Városháza előtti tér: Operettgála – népszerű operettrészletek Johann Strauss, Kálmán Imre, Lehár Ferenc műveiből, énekes szólistákkal és zenekarral. Közreműködik: Lőrincz Judit, Biri Gergely, Dancs Annamária, Laki Péter. Vezényel: Cser Ádám.

Augusztus 29. 20 óra, Szolnok, Széchenyi Városrész, Zöld Ház előtti tér: Operettgála – népszerű operettrészletek Johann Strauss, Kálmán Imre, Lehár Ferenc műveiből, énekes szólistákkal és zenekarral. Közreműködik: Lőrincz Judit, Biri Gergely, Dancs Annamária, Laki Péter. Vezényel: Cser Ádám. Esőnap: augusztus 30.

Augusztus 31. 20 óra, Szolnok, Szandaszőlősi városrész, Lengyel Antal tér: Operettgála – népszerű operettrészletek Johann Strauss és Kálmán Imre műveiből, énekes szólistákkal és zenekarral. Közreműködik: Lőrincz Judit, Biri Gergely, Dancs Annamária, Laki Péter. Vezényel: Toshifumi Kanai.

Rengetegen érkeztek a Hild térre
Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

A koncerten Izaki Masahiro vezényelt
Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.