EUR: 328,10 Ft
CHF: 297,43 Ft
2019. október 24., csütörtök
Salamon

Belföld

Emmi: Hiteltelen az ellenzék kezdeményezése

Hiteltelen az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezése, mivel a baloldalnak egyértelmű a felelőssége a devizahitelezési válság kialakulásában – közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

Egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizakárosultakat – áll a közleményben.


Hangsúlyozták, hogy a kormány számos intézkedést hozott a devizahitelesek megsegítésére, a forintosítással sikerült lezárni a devizahitelek korszakát.

A bankoknak el kellett számolniuk a devizahiteles ügyfelekkel a tisztességtelen árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. A banki elszámoltatással mintegy 30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek, így összesen ezermilliárd forintnyi tehertől szabadultak meg a családok – írták.


A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjanak a rászorulóknak és a hátrányos helyzetűeknek. Elkötelezettek az ápolási díj emelésében, ezért széleskörű párbeszédet indítottak. Több szakmai és érdekképviseleti szervezet véleményét is meghallgatták, így az emelésekről vonatkozó döntés az ősz folyamán megszülethet – ismertették.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kormány az alap és az emelt összegű ápolási díjat is megemelte. Emellett új kategóriát – kiemelt ápolási díjat – vezetett be annak érdekében, hogy a legsúlyosabb egészségi állapotban lévő hozzátartozójukat ápolók magasabb összegű támogatáshoz jussanak.

A rendkívüli ülés összehívásáról szóló kezdeményezést jobbikos, LMP-s, DK-s és független képviselők írták alá. A tanácskozás 10 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. Ha a Ház határozatképes lesz, és elfogadja a tervezett napirendet, két ellenzéki javaslatról tárgyalhatnak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek