EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,07 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Sopron

Érdemes harcolni a jóért, szépért, fényért

Már készül az új évadra a Sopron Balett, az országban a negyedik olyan társulat, amely önálló tánctagozatként is működik. Demcsák Ottó művészeti vezető a vele készített interjúban elárulta, komoly kohézió tartja össze táncosait.

Demcsák Ottó szerint a kohézió miatt ilyen sikeres a Sopron Balett
Fotó: Torma Sándor

– Hogy készülnek az új évadra?
– Nemrég tartottunk egy próbatáncot, és bizony már több komoly darabra hangolunk. A Zentai Önkormányzat felkérte Pataki András igazgatót és a Soproni Petőfi Színházat egy nagyszabású mű, a Zenta 1697 elkészítésére, amelyben a Sopron Balett is közreműködik. Már most nagy az izgalom, külföldi néptáncosok is részt vesznek majd benne, hiszen tömegjelenetet is be kell mutatni. Ez tulajdonképpen az Álmos legendája alkotói csapatának egy újabb összefogása, hiszen Szarka Gyula készítette a zenét, Szálinger Balázs a zenei szövegeket, én vagyok a koreográfus és András a rendező.


Demcsák Ottó az új évadból A szving meg a tangó című darabot emelte ki
Fotó: Torma Sándor

– Mi az üzenete?
– Az ember mindig csatázik, úgymond küzd a mindennapokban. A lényeges benne, hogy ha méltósággal, szeretettel teszi és az igazság irányába megy, akkor győz a jobb. És ez előbbre viheti a világot, az életet. Bár a darab nem kimondottan erről szól, inkább a szerelemről, a habsburgi és magyar seregek hősiességéről, de rendkívül szívhez szóló darab. Hiszem azt, hogy ez a mű megerősíti a nézőket abban, hogy érdemes küzdeni, érdemes harcolni a jóért, a szépért, a fényért, a tudásért.
– Milyen egyéb produkciók várnak önökre?
– Úgy érzem, a Sopron Balett az elmúlt években mindig is sok munkát végzett. És ez így lesz az új évadban is, hiszen a zentai csatáról szóló darab után rögtön készülünk az Aidára, aztán lesz a barlangszínházban az Egy éj Velencében, amelyben két táncosom is részt vesz. Majd jön a Péter és a farkas. Aztán szerintem egy szemvillanás alatt itt lesz a február, amikor A szving meg a tangó kerül előtérbe. Ez lesz egyöntetűen a Sopron Balett legnagyobb szabású produkciója jövőre.
– Kevés olyan társulat működik az országban, amely önálló tánctagozat is?
– Érdekes az életünk, mert egy tánctagozat és egy professzionális táncegyüttes tagadhatatlanul is dupla munkát jelent. A színházban elvégezzük tisztességgel és reményeink szerint színvonalasan a feladatunkat, de emellett önálló produkciókat is létrehozunk. Ez egy ilyen kicsi társulat esetében a fizikai leterheltség miatt sem könnyű. Úgy hiszem viszont, hogy ez a stáb nagyon erős és felkészült lesz az új darabokra is. Mindez persze a fizikai állóképességet veszi igénybe, de hiszem, hogy létezik gondviselés és nem lesz semmi baj. Az országban mi vagyunk a negyedik társulat, amely önálló tánctagozatként is működik, és azért tud ilyen jól dolgozni, mert nagy a kohézió és a szeretet a tagok között.

Demcsák Ottó csapatára idén is sok kihívás vár
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.