2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Érd

Érdi szumós lett a világbajnok Tajpejben

Az Érdi Spartacus 80 kilogrammos szumóversenyzője, Végh Richárd aranyérmes lett a kínai Tajpejben zajló junior-világbajnokságon.

Mester és tanítványa – Végh Richárd világbajnok és Kovács János edző

Az érdi fiatalember – aki egyébként még 18 éves sincs – meglehetősen erős ágra került; többek között japán, orosz, lengyel, tajvani és ukrán versenyzők közé. Először egy japán szumós volt az ellenfél, akit határozottan, magabiztosan legyőzött. Következett az elődöntő az orosz sportolót leküzdő lengyel versenyzővel, és az eredmény itt sem volt más: kétvállas érdi győzelem. A döntőben egy ukrán sportoló, Makszim Csibulnyak volt a magyar fiú ellenfele, és ez a meccs már korántsem bizonyult simának: gyakorlatilag kétszer kellett megnyerni. Az orosz mérkőzésvezető ugyanis gond nélkül kihozta a mérkőzést döntetlenre, ám a japán segítőbírók megismételtették a küzdelmet. Ezen a megismételt meccsen már egyértelműen Végh Richárd kerekedett felül, ő nyerte meg, így aztán ő kapta az aranyérmet.


A győztesek – balról a második Végh Richárd
Fotók: erdispartacus.hu

A felnőttek között is szerepeltek érdi sportolók: a 85 kilogrammos súlycsoportban Délceg József Levente, a 115 kilogrammosok mezőnyében pedig Molnár Tamás. Ez utóbbi sajnos az első mérkőzésén vereséget szenvedett, így nem vehetett részt a további küzdelmekben. Délceg USA-beli ellenféllel kezdte a világbajnokságot, akit – szakkifejezéssel élve – kiléptetett a dohióból, vagyis megnyerte a meccset. A második mérkőzésen egy portugál sportoló következett, akit Délceg rövid küzdelem után legyőzött. A következő, ukrán ellenfél elleni meccsen sajnos elesett, így a vigaszágra került. Itt egy Srí Lanka-i versenyzőt legyőzött, ám a házigazdák szumósával már nem bírt, ezért végül három győzelemmel és egy vereséggel az előkelőnek mondható világbajnoki hetedik helyen végzett.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.